Jak by vypadala NASA, kdyby existovalo duševní vlastnictví vědy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2010/05/3716-jak-by-vypadala-nasa-kdyby-existovala-dusevni-vlastnictvi-vedy.htm

Miloslav Ponkrác

Nedělejte si iluze, že to tak jednou nebude. Tehdy nastane úpadek vědy a astrologie (můj obor) bude velmi vzkvétat, stejně jako další mimovědecké aktivity. Je to parodie, ale zcela nepochybuji, že se jednou stane realitou.

Ale k příběhu.

Zprávy CNN: NASA se nyní potýká s problémem, kdy musí odložit start další kosmické rakety odlétající směrem k Plutu. Již 3 roky se nedaří dohodnout se s potomky Alberta Einsterna, aby směli při výpočtech použít obecnou a speciální teorii relativity®, protože podle dohody se jakékoli vědecké objecvy chrání 70 let po smrti autora a obchodní práva přecházejí na potomky.

Podstatné je, že potomci Alberta Einsteina chtějí příliš vysoké poplatky a zneužívají toho, že NASA investovala do raketoplánu již kolem 20 miliard USD. „Drží nás v šachu jako rukojmí“ řekl nám v soukromí pracovník NASA, který si nepřál být jmenován.

Zároveň se ukázalo, že již příliš mnoho projektů používal Einsteinovy

teorie, a jejich produkty jsou již velmi rozšířeny v domáctnosti. Proto spravedlivě se zavádí speciální fyzikálně-teoretický poplatek na odškodnění Einsteinovy rodiny. Vybírá se na každý elektrický přístroj a to ve výši 2% z prodejní ceny.

Polovodičový průmysl se dále obává nároků potomků slavných fyziků, protože kvantová fyzika je dnes prakticky všudypřítomná. Avšak jak se již vyjádřili potomci pana Schrödingera, vyčkají na konec jednání Einsteinových potomků s NASA. Zároveň doufají, že vlády nechtějí potlačovat osobní vlastnictví fyzikálních teorií, a že dostatečně odsoudí všechny piráty plnou silou spravedlivých zákonů za nelegální použití fyzikálních teorií.

Samotná organizace PIAA (Physical Industry Association of America), která sdružuje držitele práv na fyzikální teorie již podala řadu trestních oznámení. Nedávný případ, kdy 14letá dívka používala mp3 přehrávač s flash diskem na uloženou mp3 hudbu. Její chabá výmluva, že netušila, že ve flash disku se využívá tunelový jev z kvantové fyziky, na který mají nárok němečtí potomci pana Borna bude doufám dostatečným varováním pro všechny. PIAA vypočítala škodu vzniklou z nezaplacených licencí na flash disky na částku 120 miliard USD ročně. Právě ignorováním fyzikálního vlastnictví tak stát přichází o stovky tisíc pracovních míst.

PIAA se oprávněně ptá: „Nejste snad zastánci anarchie, která by chtěla znárodnit fyzikální vlastnictví? Kapitalismus je ten nejlepší způsob a svobodný trh s fyzikálními teoriemi je jistě nejlepší cesta pro budoucí prosperitu.“

Článek byl publikován 12.5.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.