Česká spořitelna - ostuda českého bankovnictví

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2002/08/371-ceska-sporitelna-ostuda-ceskeho-bankovnictvi.htm

Jan Buchta

Nedávno jsem si liboval, jak se bankovní služby v České republice zlepšily. Peníze už z účtu na účet jdou maximálně tři dny, v případě, že jsou účty v jedné bance, třeba taky minutu. Není problém získat platební kartu a používat ji, síť bankomatů je poměrně slušná...

Moje přítelkyně měla stavební spoření u České spořitelny. Podle smlouvy střádala peníze a ukládala na účet, díky tomu získávala nemalý státní příspěvek... všechno probíhalo tak, jak má. Potud žádný problém.

Spoření bylo uzavřeno na dobu určitou, 4 nebo 5 let, teď přesně nevím. 25. dubna skončilo smluvní období. 9 května byla smlouva vypovězena, nikoliv předčasně ale přesně podle regulí, a začala 3-měsíční výpovědní lhůta, po které budou peníze vyplaceny, správně? Ne. Smlouva sice byla vypovězena 9.5., ale automaticky to znamená, že výpověď je platná k 31.5., z toho vyplývá, že peníze nebudou odeslány na účet 9.8, ale "někdy začátkem září".

Počítejte se mnou. Spořitelna má její peníze a peníze obrovského množství klientů, kterým končí stavební spoření k dispozici podle smlouvy tři měsíce, kdy s nimi bezúročně disponuje a k tomu jako bonus dalších ±22 dní, jen tak.

Půjčujete peníze známým? Bez úroku? Vykašlete se na ně a dejte je České spořitelně. Snad vám je vydají jen o měsíc později, zato vám nedají navíc ani korunu. Začínám mít pocit, že díky takovým podmínkám nejsou státní příspěvky určeny ani tak klientům, jako spíš spořitelnám, protože nakonec mohou podržet, a tudíž ve vlastní prospěch zhodnotit, volné peníze, které mají k dispozici nejméně 3 měsíce, ale většinou déle.

Je to ostuda.

Článek byl publikován 16.8.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.