Biskup viní Židy z cílené kampaně proti církvi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/04/3649-biskup-vini-zidy-z-cilene-kampane-proti-cirkvi.htm

Tom Kington

Na obou stranách Atlantiku se zvedla zuřivá vlna nesouhlasu kvůli prohlášení, jehož autorem je penzionovaný italský biskup. „Současná krize katolické církve ohledně sexuálního zneužívání kněžími je podněcována Židy“, řekl údajně biskup.

Webová stránka cituje emeritního biskupa Giacomo Babini: „Na základě toho, jak mocný a rafinovaný je útok, věřím, že za útokem na církev jsou sionisté.“

Komentář, který biskup popírá, je dalším v řadě výroků jiných církevních hodnostářů, kteří tvrdí, že existuje spiknutí za účelem oslabení církve a papeže Benedikta XVI.

Jednaosmdesátiletý Babini údajně poskytl interview katolické webové stránce Pontifex a je zaznamenán jeho výrok: „(Sionisté) nechtějí církev. Je pro ně přirozeným nepřítelem. Z historického pohledu, hluboko dole, Židé jsou vrazi Ježíše.“

Interview byl objeven v pátek American Jewish Committee, která prohlásila, že Babini používá nactiutrhačné stereotypy, které smutně evokují nejhorší křesťanskou a nacistickou propagandu před druhou světovou válkou.

Na stránkách American Jewish Group Committee uvádějí prohlášení biskupa Vincenzo Paglia, účastníka biskupské konference, který se od výroku Babiniho distancuje: „Babiniho prohlášení je v přímém protikladu s oficiálním převažujícím názorem katolické církve.“

Vzhledem k tomu, že se Babiniho interview dnes objevil v hlavních italských novinách spolu s americkou reakcí, přispěchala biskupská konference s oficiálním prohlášením a upozornila, že Babini popírá, že by vůbec někomu poskytl interview. „Je mi připisováno autorství tvrzení o našich židovských bratřích, které jsem nikdy neučinil,“ řekl Babini.

Už dříve byl Babini citován na stránkách Pontifex, kde obviňoval Židy ze zneužívání holocaustu a kritizoval homosexualitu.

Zatímco se případy údajného zneužívání kněží objevují v Americe a v Evropě, začínají se ozývat hlasy v Mnichově, Wisconsinu a naposledy v Kalifornii ohledně způsobu, jakým Benedict zacházel s prokázanými případy zneužívání před tím, než se v roce 2005 stal papežem. Je podepsán pod dopisem z roku 1985, ve kterém odmítá zbavit kněžství pedofilního kněze.

Článek Bishop ’blames Jews’ for criticism of Catholic church record on abuse vyšel 11. dubna na serveru na serveru britských Guardian. Překlad editor.

Článek byl publikován 13.4.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.