Rovní a rovnejší?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2010/02/3520-rovni-a-rovnejsi.htm

Erich Vinclav

Slovenskom preletela v utorok ďalšia kauzička. Momentálne ale máme na Slovensku prípady omnoho viac mediálne zaujímavejšie, ako je práve tento. Predsa len sa pri nej trocha pozastavím, keďže celý prípad o čomsi svedčí.

V pondelok večer (8.2.2010) prichytila policajná hliadka za volantom muža bez vodičského preukazu. Tento mu bol odobratý už dávnejšie, keďže odmietol skúšku na alkohol. Zatiaľ nič zvláštne. Zaujímavé to začína byť pri mene osoby - Marcel Packa. Tento muž je totiž synom policajného prezidenta Jána Packu. Mladý muž bol zadržaný na dvadsať štyri hodín v cele predbežného zadržania. Po tejto dobe bol prepustený na slobodu.

Keď začneme zisťovať bližšie podrobnosti o synovi policajného prezidenta, tak zistíme, že už bol v minulosti odsúdený. A teraz prekvapenie - odsúdený bol v roku 2004 za výtržníctvo a útok na policajta. Vtedy skončil s podmienkou na šesť mesiacov. V tomto období ešte Packa starší nebol policajným riaditeľom, ale "iba" riaditeľom Úradu ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií (roky 2002 - 2006).

Po zadržaní syna policajný prezident Packa prehlásil: "Človek, ktorý má 27 rokov, má mať aj rozum. Nech si plne zodpovedá za to, čo vyvádzal. Ja sa o to postarám, že bude si za to plne zodpovedať". S týmto názorom nemôžem inak, iba súhlasiť. Dnes, keď emócie trocha vychladli, už to ale vyzerá trocha inak. Policajný riaditeľ Packa sa k prípadu odmieta vyjadrovať - pre zaneprázdnenosť - a novinárov odkazuje na hovorcov polície. Polícia však odmieta poskytovať akékoľvek informácie. Údajne preto, že syn policajného riaditeľa je súkromnou osobou. Napriek tomu tí istí policajti bez problémov denne informujú o priestupkoch iných šoférov - taktiež súkromných osôb.

Samozrejme, pán Packa si čas nájde - keď sa potrebuje pozitívne prezentovať. Mal čas na tlačovú besedu, keď sa polícii podarilo zadržať nelegálne zbrane v Košickom podsvetí. A pri tom sa nezabudlo aj patrične preháňať. So zadržanými dvoma samopalmi, tromi puškami a tromi pištoľami sa podľa vyjadrenia pána Packu mohlo dokázať naozaj veľa. "S takým množstvom zbraní sa dala vyhladiť polovica Košíc" bez začervenania vyhlásil na tlačovke. Pán Packa, Košice majú štvrť milióna obyvateľov. Zrejme je ale všetko dobré na odvrátenie pozornosti od nepríjemných otázok na pomery v rodine.

Na rozdiel od minulosti, dnes Marcelovi Packovi hrozia dva roky. Obvinený je totiž z marenia úradného rozhodnutia. Uvidíme, ako to bude naozaj - či sú si skutočne pred zákonom všetci rovní. Stále ale zostáva otvorená otázka. Ako môže robiť poriadok v štáte človek, ktorý si nedokáže urobiť poriadok ani doma?

Zdroje:

Článek byl publikován 12.2.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.