Italové jásali, když policie odsouvala imigranty po jejich střetech s vesničany

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/01/3481-italove-jasali-kdyz-policie-odsouvala-imigranty-po-jejich-stretech-s-vesnicany.htm

Tom Kington

Místní obyvatelé včera tleskali a oslavovali, když policie deportovala stovky Afričanů z malého městečka v Kalábrii po střetech, při kterých se na imigranty pracujících na farmách střílelo, byli tvrdě zbiti nebo přejeti autem.

Více než 300 imigrantů bylo naloženo do autobusů v městečku Rosarno, zasaženém násilím a odvezeno do detenčních center pro imigranty. Během toho byl z projíždějícího auta brokovnicí postřelen další imigrant, což zvýšilo počet postřelených na pět.

První střelba minulý čtvrtek vyprovokovala násilný protestní pochod Afričanů Rosarnem, po kterém zůstalo 66 zraněných. Další imigrant bil zbit železnou tyčí včera, navzdory mohutné policejní přítomnosti v Rosarnu a okolo něj.

„Je tu velmi vážný bezpečnostní problém a mnoho imigrantů pracujících na místních farmách se bojí a snaží se odsud vypadnout, i kdyby nedostali zaplaceno“, řekla představitelka OSN Laura Boldrini po prohlídce několika opuštěných továren, ve kterých imigranti spali po návratu z uboze placené směny na blízkých polích.

„Obávám se, že vláda využije této příležitosti k vyhoštění těch, kteří nemají povolení k pobytu v Itálii“, řekl Jean-Léonard Touadi, jediný černý poslanec italského parlamentu.

Objevily se útržkovité zprávy, že do odpovědi místních ve stylu domobrany se zapojila mafie, včetně vybudování silničního zátarasu a stíhání zbloudilých Afričanů v ulicích Rosarna. Noviny La Repubblica informovaly, že mezi zatčenými Italy byl 29letý Antonio Bellocco, který patří mezi členy obávaného klanu Bellocco, který kontroluje území, na kterém se nacházejí ovocné farmy.

Před rokem byli dva imigrantští česači postřeleni v opuštěné továrně, kde se ukrývali.

„Tohle je poprvé, kdy se střetli afričtí rebelové s místní mafií 'Ndrangheta, která dominuje obchodu s ovocem a zeleninou“, řekl Francesco Forgione, bávalý šéf italské parlamentní protimafiánské komise.

„Během jejich protestu dokonce obklíčili dům starého bosse klanu Pesce, který je v oblasti velmi vlivný, něco takového Kalábrijci nikdy neudělali“.

Klany Pesce a Bellocco jsou považovány za zapletené do vydírání v blízkém kontejnerovém přístavu Gioia Tauro.

Touadi řekl: „(Africkým imigrantům) musí být poskytnuta pomoc, nebo se italský jih stane tento rok Alabamou dvacátých let minulého století, jako nyní Rosarno.“

Článek Italians cheer as police move African immigrants out after clashes with locals vyšel v britském Guardian 10. ledna. Překlad Samantha

Článek byl publikován 19.1.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.