Írán označil 5 obžalovaných výtržníků za teroristy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/01/3466-iran-oznacil-5-obzalovanych-vytrzniku-za-teroristy.htm

Teheránský prokurátor řekl v pátečním rozhovoru, že pět lidí obžalovaných z nedávných výtržností v hlavním městě jsou členy exilové teroristické organizace Lidoví mudžáhidíni Íránu (MKO).

„Pět obžalovaných z „moharebeh“ (nepřátelství k bohu), jejichž spisy byly odeslány Revolučnímu soudu, jsou členové teroristické skupiny MKO“, citovala íránská tisková agentura IRNA Abbasa Džafara-Dolatabádího.

Ten prohlásil, že obžaloba je založena na policejních zprávách, vyšetřování a přímých svědectvích obžalovaných.

Teheránský prokurátor řekl, že pětice byla obžalována také z organizace veřejných nepokojů na svátek Ashura.

Podle Džafara-Dolatabádího jsou ti, kteří páchají trestné činy jako žhářství na veřejném majetku, považování za kriminálníky, kteří zasluhují přísné tresty.

Teheránská prokuratura ve čtvrtečním prohlášení oznámila, že případy obžalovaných budou projednány za účasti jejich právníků a zástupců prokuratury.

Protivládní aktivisté zorganizovali 27.prosince demonstrace v Teheránu a využili oslavy Ashura ke skandování hesel proti nejvyšším vládním činitelům.

Policie použila slzný plyn proti protestujícím, kteří ničili veřejný majetek, zapalovali popelnice a vyvolávali střety s bezpečnostními silami.

Během nepokojů zemřelo sedm lidí. Zástupce policejního ředitele Ahmad-Reza Radan řekl, že jeho síly nepoužily proti protestujícím násilí a odmítl jakýkoli podíl na úmrtích. Řekl, že úřady úmrtí vyšetřují.

Po vlně nepokojů prohlásil vůdce MKO Maryam Rajavi, že stoupenci této skupiny spolupracovali s demonstranty a koordinovali protesty.

Lidoví mudžáhidíni Íránu (MKO), kteří jsou na černé listině teroristických skupin v Íránu, Iráku, Kanadě a USA, se v posledních 30 letech přihlásili k odpovědnosti za množství smrtelných útoků na představitele íránské vlády a civilisty.

Článek Iran says 5 indicted rioters are terrorists vyšel na presstv.ir 8. ledna. Překlad Samantha.

Článek byl publikován 11.1.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.