Kalahari

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2010/01/3455-kalahari.htm

Wenzel Lischka

Podle Gaussovy křivky jsou většina lidí blbci. Také jsem se jako většina občanů domníval, že to já zrovna nejsem. A co vy?

Pak mne osvítil vzduch svatý a pochopil jsem, kam patřím. Nejsou to okraje Gaussovy křivky. Hlavně ne ten, který se týká občanů geniálních, ale možná spíše ten okraj těch debilních.

To, co jsem, a kam patřím, mne již netrápí. Hloupost má nesporně své velké výhody. Občas sice něco popletu, ale nedělám si přece nárok na žádnou velkou inteligenci.

Optimismus je nedostatkem informací. Proto jsem proti všemu vzdělávání, vědeckým poznatkům a informacím. Ale nikoliv momentálně. V současné situaci podporuji vědecko-technický rozvoj, protože jej ještě potřebujeme.

Pozor! Ačkoliv zdánlivě oponuji našemu zřízení, jsem k němu vždy naprosto loajální. Zásadně nesouhlasím s ekology a jinými extrémisty a teroristy, kteří stojí proti němu. Nejsem zase tak hloupý, abych nevěděl, že tito nepřátelé naší kultury nechápou inteligenci a prozřetelnost těch, kteří jsou na exkluzivním konci Gaussovy křivky, a kteří nás tak moudře vedou.

Gaussova křivka je rovinná křivka zvonovitého tvaru, která znázorňuje normální rozložení pravděpodobností. Nejen to, vyjadřuje též rozložení náhodných chyb.

Jak jsem uvedl, většina lidí jsou úplní blbci. Žijí ve vrcholové rovině toho zvonovitého tvaru křivky. Pronásledují je daně a chřipky. Jistě se všichni shodneme, že blbost je věčná. Hlupáci, tedy většina, přežívá nejlépe a nejdéle. U té Gaussovy křivky také ovšem záleží na tom, jaký soubor pitomců vezmeme při jejím stanovování v úvahu.

Nyní o vánocích jsem měl díky televizi, na kterou občas hloupě nadávám, konečně možnost vidět šťastné lidi. Nebyli to ti skvělí, úžasní a davem obdivovaní herci z amerických seriálů, ale obyčejní Křováci z Kalahari. Netvrdím, že tyto celebrity zatím nepotřebujeme.

Kalahari je polopouštní náhorní plošina. Je to bezodtoká pánev se slanými jezery a močály ve středu jižní Afriky. Leží ve výšce 900-1200 m nad mořem. Je to jakýsi střed či pupek nějaké geografické Gaussovy křivky.

Ačkoliv tam pro našeho civilizovaného člověka nejsou vůbec žádné podmínky k přežití, nějací Křováci (Sanonové) si tam libují. Dokáží šťastně žít v místě, které je pro nás peklem. Mají sice už asi jeden pilník, neboť se jím lépe brousí otrávené šípy, ale láhev od Coca coly zahodili. Působila mezi nimi rozbroje. Žijí si tam jako v ráji a náš život jim připadá jako pustá poušť a strašné peklo.

A v tom právě vidím moudrost a prozíravost té menšiny inteligentních géniů, kteří řídí naše globální osudy. Dokud nebude z celé naší planety poušť, my lidé nemůžeme žít nijak šťastně.

Dříve mne také rozčilovala záchrana Země a člověka. Bylo mi jasné, že chceme-li zachránit přírodu, že musíme zničit především jejího největšího a nejhlavnějšího škůdce, chorobu a predátora – člověka občana. Nikdo jiný přírodě neškodí. Nyní je mi již dlouho jasné, že je to tak vše správně. Přáním i údělem člověka je šťastný život. Ten není jinak možný, než na Kalahari.

Velmi se mi ulevilo, když jsem pochopil, že postupujeme správně. Od té doby se již nebouřím proti vládě, vědě, technice, industrializaci, elektronizaci, atomové energii, globalizaci, válce, desertfikaci, demokracii, svobodě, pravdě a konečnému vítězství. Již myslím pozitivně. Je ze mne optimista!

Požár nakonec, když vše spálí, zhasne sám z nedostatku paliva. Pak všude zůstane jen spálená země a poušť – ráj na Zemi, Kalahari.

Možná někoho zklamu, neboť by si raději četl o Mata Hari a sexu, než o Kalahari, ale považuji duševní klid, který chci svým článkem čtenářům přinést, za mnohem důležitější.

„Kala“ znamená v hinduistickém prostředí „čas“, „věčný čas“, „věčné kolo času“, po našem „boží mlýny“. Co znamená „hari“ nevím, nebo jsem na to zapomněl - od té doby, co si všichni myslí, že mi jako všem haraší, a že jim zrovna ne..

Článek byl publikován 2.1.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.