Americká letadla se účastní bombardování povstaleckých vesnic v severním Jemenu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/12/3447-americka-letadla-se-ucastni-bombardovani-povstaleckych-vesnic-vsevernim-jemenu.htm

Eva Cironisová

V srpnu t.r. zahájily jemenské vládní síly tažení proti šíitským povstalcům zvaným Húthijové v severních částech země v oblasti sousedící se Saúdskou Arábií. Podle tvrzení jemenské vlády Húthijové usilují o obnovu vlády duchovních v zemi. Húthijové toto obvinění odmítají a obviňují sunnity ovládané vlády v jemenském San‘á a saúdském Rijádu, že chtějí spojenými silami vyhladit v oblasti šíitskou víru.

Saúdská Arábie se do tažení zapojila, ale v pozemních akcích nedosáhla žádných úspěchů a tak se zaměřila na letecké bombardování jemenského severu. Tvrdí přitom, že je ochotna je ukončit, pokud Húthijové opustí pohraniční území; ti naopak jsou ochotni tak učinit teprve tehdy, až Saúdská Arábie přestane podporovat jemenské vládní síly.

V zájmu „ochrany svých zájmů v regionu“ a v rámci vojenského paktu podepsaného s jemenskou vládou se do tažení proti Húthijům v polovině prosince zapojily i Spojené státy. Americká letadla zahájila nálety na obydlené oblasti, tržiště, utečenecké tábory, vesnice, mešity a veřejné silnice celého severozápadního Jemenu. Washington kromě palebné síly poskytuje režimu v San‘á zpravodajské informace, nemluvě o 70 milionech dolarů vojenské pomoci, kterou Pentagon letos do Jemenu investoval. Humanitární situace v oblasti se stále zhoršuje, konflikt už vyhnal z domovů na 200 000 lidí.

Předseda jemenské Národní bezpečnostní organizace Alí an-Anísí prohlásil, že Jemen s podporou Rady Perského zálivu pro spolupráci zvítězí a obvinil Írán, že Húthijům poskytuje politickou, materiální a mediální podporu. Rada současně podpořila stanovisko Saúdské Arábie, která tvrdí, že došlo ke vpádu jemenských povstalců na její území. „Je to poprvé po 18 letech od vpádu Iráku do Kuvajtu a summit rady podporuje svého člena při aktivní vojenské operaci proti vnější síle,“ prohlásil k tomu kuvajtský ministr zahraničí a vicepremiér šajch Muhammad as-Sabáh as-Sálim as-Sabáh.

Zástupce americké ministryně zahraničí pro záležitostí Blízkého východu mezitím naopak prohlásil, že důkaz o tom, že by Írán jemenské Húthije podporoval, neexistuje.

Agentura Reuters přinesla 15. prosince zprávu, že při náletu amerických letadel nedaleko města Sa‘ada bylo zabito 120 lidí, a že o dva dny dříve zahynulo nejméně 70 lidí při náletu saúdskoarabských letadel na tržiště ve městě Rateh v severním Jemenu. Agentura však neuvedla, že oněch 120 Američany zabitých Jemenců (a 44 zraněných) byli z valné části jemenští vojáci zajatí Húthiji v předchozím boji. Americký nálet totiž zasáhl jeden z areálů kde byli tito zajatci drženi. Usmrcen byl také personál zajateckého tábora.

Viz video zachycující útok Američanů na zajaté jemenské vojáky

Útoky řízenými střelami s plochou dráhou letu na oblasti Jemenu nařídil prezident Barack Obama pouhý den poté, co pomoc jemenským silám oficiálně popřel. Nálety byly koordinovány s vládou prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, jemuž pak Obama telefonoval, aby mu „blahopřál“.

Jemenská vláda americkou roli při útocích přiznala až 27. prosince i když jen na jihu země. Podobně jemenská vláda zuřivě popírá zprávy o saúdskoarabských útocích na sever země, zatímco saúdskoarabská vláda o nich na tiskové konferenci podrobně informovala. Jeden z jemenských činitelů však současně prohlásil, že při útocích byl zabit místní „vyslanec“ al-Qá‘idy jménem Muhammad Sálih Muhammad Alí al-Kázimí a spolu s ním „desítky“ členů této organizace.

18. prosince vypálili Saúdští Arabové na sever Jemenu více než 312 střel a Američany jim dodané vrtulníky Apache podnikly přes 30 útoků. Americká letadla téhož dne bez ustání křižovala nebe nad severními oblastmi a ostřelovala několik vesnic, přičemž ve vesnici Alhareba zničila dům, v němž zahynulo nejméně sedm členů jedné rodiny, a bombardovala město al-Saqien. Řada domů byla také zničena při náletu na tři vesnice v oblasti Marán.

Americké nálety se však neomezují na sever Jemenu; 18. prosince zahynulo při amerických náletech na jemenskou jihovýchodní provincii Abján 63 lidí, z toho 28 dětí; asi 90 dalších lidí bylo zraněno při útocích amerických letadel na vesnici Bakazam. Útoky na jemenské jižní provincie Washington prohlašuje za pomoc Jemenu při likvidaci buňky al-Qá‘idy operující v Perském zálivu. Na první svátek vánoční Bílý dům svou podporu probíhajícím vojenským operacím v Jemenu zopakoval.

Jemenský poslanec Jahjá al-Húthí v pátek 25. prosince v rozhovoru pro Press TV potvrdil, že se saúdskoarabská letadla bezohledného bombardování civilních cílů na válkou zmítaném severu účastní. Kromě toho obvinil armádu Saúdské Arábie, že při útocích na vesnice v provincii Sa‘ada používá mezinárodně zakázané zbraně a způsobuje tak vysoké civilní ztráty. Vyjádřil současně obavu, že pokud Saúdská Arábie vlastní nukleární zbraně, mohla by je proti Húthijům rovněž použít.

Zdroje:

Článek byl publikován 28.12.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.