Studenti londýnské univerzity narušovali proslov izraelského ministra

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/11/3400-studenti-londynske-univerzity-narusovali-proslov-izraelskeho-ministra.htm

Svaz palestinských studentů Londýnské školy hospodářských věd (London School of Economics, LSE) vydal 26. října 2009 následující tiskové prohlášení:

Studenti protestovali a přerušili večerní přednášku Daniela Ajalona, kontroverzního viceministra zahraničí Izraele, na LSE. Více než 50 studentů přivítalo Ajalona před přednáškou v kampusu s plakáty a transparenty, zatímco posluchači uvnitř na ministra pokřikovali slova jako „rasista“ a „vrah“ připomínající nelegální okupaci a násilí páchané izraelským státem.

Ajalon přijel do Británie, aby se setkal se členy britské vlády a aby na LSE pronesl přednášku pod názvem „Blízký východ: Pohled Izraele“. Bezpečnost na univerzitě byla zajištěna, soukromá bezpečnostní služba a policie demonstranty ostře sledovala. Ministr svůj projev zahájil a skončil za neustálého pískotu a skandování „Svoboda, svoboda, Palestina“, přičemž byl neustále přerušován dotazy přítomných týkajícími se izraelských zločinů.

Akci zorganizoval Svaz palestinských studentů LSE a Iniciativa palestinské solidarity. Svaz má oficiální družbu s univerzitou Nadžá na Západním břehu a před časem se rozhodl zbavit finančních zdrojů od společností profitujících z izraelské okupace Palestiny. Hnutí také univerzitu vyzvalo, aby respektovala lidská práva a nažila se zbavit spojení s takovými společnostmi.

Míra Hammád, která se účastnila přednášky a je předsedkyní Svazu palestinských studentů LSE, po protestu řekla: „Podpora Svazu palestinských studentů při LSE od doby zločinů spáchaných v Gaze vzrostla, což vysvětluje i velkou účast na dnešní akci. Budeme pokračovat v podpoře rostoucího mezinárodního odporu proti okupaci Palestiny, dokud nebude dosaženo míru.“

Merna Azzeh, palestinská studentka, která byla na přednášce, řekla: „Jako studentce LSE se mi hnusí, že LSE mohla pozvat na přednášku minstra rasistické vlády, která po celých 60 let páchá válečné zločiny. Nedávná Goldstoneova zpráva drtivě odsuzuje genocidu spáchanou v zimě na civilistech v Gaze a jako Palestinku mne uklidňuje rostoucí mezinárodní odpor proti izraelskému apartheidu.“

Článek Israeli minister's speech disrupted at London university vyšel na serveru electronicintifada.net 29. října. Překlad Eva Cironisová.

Doplnění editora

Nejenom v Londýně studenti demonstrují. Dnes mi přišel dopis, ze kterého vyjímám:

...ako priamy účastník Vám zasielam znenie otvoreného listu izraelskému veľvyslancovi (pdf) na Slovensku, jeho excelencii, Zeevovi Bokerovi, v ktorom reflektujem jeho vypískanie zo 6. 11. 2009 na akademickej pôde Prešovskej univerzity -- ako ho zachytáva napríklad článok http://www.sme.sk/c/5099982/vypiskali-izraelskeho-velvyslanca.html.
S pozdravom
Igor Cagáň

Článek byl publikován 25.11.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.