Dolar se nezhroutí

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/10/3349-dolar-se-nezhrouti.htm

Mike Whitney

Dolar se nezhroutí. Možná v hlavních městech mnoha zemí remcají, možná dochází k „tajným schůzkám“ ministrů financí, ale zatím se zdá, že je dolar v bezpečí.

Státy neobchodují v dolarech proto, že by měly Ameriku rády. Dělají to, protože nemají jinou možnost. Pokud chtějí naftu, potřebují dolary. Je to opravdu tak jednoduché.

Je skvělé hovořit o „měnovém koši“ nahrazujícím dolar, ale k jeho dosažení bude třeba ještě hodně úsilí. Možná se to podaří, možná ne, nikdo to nedokáže předpovědět s určitostí. Je jasné, že stále žijeme ve světě, kde je dolar centrem obchodu a kde jsou papírové důkazy o bohatství libovolně zvyšovány na základě rozhodnutí hrstky nezvolených jedinců ve Federální bance. Je to proces, který více závisí na tiskařském lisu a méně na morální autoritě.

Neexistují náznaky, že by dolar brzy přišel o svou pozici světové rezervní měny. Aby k tomu došlo, musely by se centrální banky začít zbavovat amerických dluhopisů, což se neděje. Navzdory rekordnímu utrácení americké vlády a obřímu nárůstu schůdku stále ve světě převládá silná touha po dolaru. Data ministerstva financí ukazují, že v srpnu nakoupili zahraniční investoři dluhopisy za částku o 28,6 miliardy vyšší než v červnu. Proud kapitálu nestačí na zpomalení propadu dolaru vůči ostatním měnám, ale to se může v příštích měsících změnit. Jak se zvýší příliv kapitálu, vznikne nebezpečná nerovnováha a zvýší se pravděpodobnost další finanční kalamity. Federální rezervní banka znovu staví na nohy zkolabovaný finanční systém, a používá k tomu stejné plány, jako předtím.

Světoví vůdci a centrální bankéři nespokojeně brumlají o politice FEDu, ale nic proti ni nedělají. Nikdo neprotestoval proti neprůhlednosti ani proti záchranným balíčkům nebo tisku peněz. Podstatné je pochopit, že lidé u moci ve skutečnosti změnu nechtějí. Chtějí jen dělat projevy a obviňovat Ameriku. Všechno jen prázdná gesta.

Finanční krize dolaru neuškodila ani malinko. Dolar neklesá kvůli tomu, že by se ho lidé zbavovali, ale protože šéf Federální rezervní banky Bernanke jeho hodnotu snižuje, aby zvýšil export a snížil skutečnou cenu zadlužení domácnosti a finančního sektoru. To, co pesimisté nazývají „krachem dolaru“, je ve skutečnosti jen součástí plánu FEDu.

Svět měl více než před rokem možnost nechat současný systém padnout; bylo to tehdy, když se položila Lehman Bros. Ale neudělal to, protože měl strach pohlédnout do tváře vlastní budoucnosti, aniž by se při tom držel ručky strýčka Sama. Kdyby opravdu chtěl stát na svých vlastních nohou, nakupil by své zásoby amerických dluhopisů a dolarů na hromadu a zapálil. Takhle by vypadala svoboda.

Současný systém rezervní měny páchne na sto honů. De facto vytváří mezinárodní měnu, která povyšuje jeden stát na úkor ostatních, umožňuje mu preferenční přístup k půjčkám a implicitní ovládnutí globálního ekonomického systému. Neodvratně vede k vykořisťování, zneužívání moci a nestabilitě systému.

Dolar měl být pohřben, když se k tomu objevila příležitost. Nyní je okno, kdy to bylo možné udělat, už zavřeno a jede se dál podle starých map jako obvykle.

Článek The Dollar Will Not Crash vyšel na serveru counterpunch.org 19. října. Překlad editor.

Článek byl publikován 20.10.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.