Rusko oficiálně deklaruje právo použít jaderné zbraně proti potenciálnímu agresoru jako první

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/10/3344-rusko-oficialne-deklaruje-pravo-pouzit-jaderne-zbrane-proti-potencialnimu-agresoru-jako-prvni.htm

Nová verze ruské vojenské politiky bude obsahovat detaily použití jaderných zbraní k odstrašení agrese vedené konvenčními zbraněmi u velkých stejně jako u lokálních konfliktů.

Nikolaj Patrušev, šéf Ruského bezpečnostního výboru, řekl v interview s novinami Izvestija, že Rusko by zvažovalo možnost použití jaderné zbraně v závislosti na situaci a úmyslech případného nepřítele.

„V situaci ohrožení národní bezpečnosti nevylučujeme použití jaderné zbraně proti agresorovi preventivně,“ řekl.

Sekce ruské vojenské doktríny týkající se případu použití jaderných zbraní byla formulována tak, aby zajistila udržení statusu Ruské federace jako jaderné mocnosti. Dokument uvádí, že Rusko může použít jadernou zbraň za účelem odrazení potenciálního nepřítele a jako prevenci proti agresi vůči sobě a svým spojencům.

Patrušev sdělil, že nová vojenská politika bude připravena do konce roku.

„Půjde o jasně formulovaná pravidla naší vojenské politiky, aby každý věděl, jaká bezpečnostní opatření přijmeme v Rusku a v zahraničí, jaké jsou naše cíle a jak je chceme dosáhnout,“ řekl Patrušev.

Současně platná vojenská doktrína byla přijatá v roce 2000. Uvádí se v ní, že Rusko může použít jaderné zbraně v případě odpovědi na jaderný útok nebo v případě široce vedené války proti zemi.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clinton řekla v rozhovoru pro rádio „Ozvěna Moskvy“, že americká vojenská doktrína nedovoluje použití jaderných zbraní jako první.

Článek Russia Officially Declares Right to Nuke Potential Aggressor vyšel na serveru Pravda.ru 14. října. Překlad editor.

Článek byl publikován 15.10.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.