Zelaya mluví o spiknutí „izraelských žoldáků“

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/10/3326-zelaya-mluvi-o-spiknuti-izraelskych-zoldaku.htm

Svržený honduraský prezident Manuel Zelaya tvrdí, že se ho „izraelští žoldáci“ pokusili zavraždit. Řekl to americkému deníku The Miami Herald.

Zelaya tvrdí, že příslušníci izraelských polovojenských sil do objektu brazilské ambasády v Tegucigalpě, kde nyní pobývá, pumpovali jedovatý plyn a tím vystavili celou budovu silné radiaci.

„Byli jsme ohroženi na životě,“ řekl, ale „jsem připraven čelit nebezpečí raději než žít na kolenou pod vojenskou diktaturou“.

Zelayu svrhl v červnu vojenský puč podle rozšířeného názoru podporovaný americkou vládou. Silný americký vliv na honduraskou armádu existuje již celá desetiletí.

Představitel honduraské pučistické vlády Roberto Micheletti Zelayova obvinění odmítl a prohlásil, že žádný pokus o otravu se nekonal. „Není to pravda,“ sdělil listu The Miami Herald. „Jakmile jsme tuto stížnost uslyšeli, hned jsem vyslal do čtvrti soudní lékaře, aby se podívali, co se tam děje, a ti si na nic nestěžovali.“

Snahy o přímé rozhovory mezi legálním prezidentem Zelayou a prozatímní vládou, která se po nekrvavém puči 28. června 2009 dostala k moci, neměly dosud žádný výsledek. Před pučem opozice Zelayu obvinila, že stál v pozadí vraždy židovského obchodníka, který tvrdě požadoval jeho zbavení moci, a z „levicových“ sklonů.

Navzdory dřívější ochotě obou stran přistoupit k přímým rozhovorům a hledat cestu z krize v této chudé středoamerické zemi, nyní Micheletti prohlašuje, že nemá k přímému jednání se Zelayou žádnou chuť. „V současné době se s ním nechystám jednat, ale mám zástupce, kteří s ním vyjednávají,“ prohlásil v sobotu 26. září pro agenturu AP.

Podle některých zpráv se Zelaya se zástupci pučistické vlády skutečně setkal.

Článek Zelaya tells of plot by 'Israeli mercenaries' vyšel 27. září na serveru presstv.ir. Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 1.10.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.