Nastupující japonská vláda hrozí roztržkou s USA

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/09/3306-nastupujici-japonska-vlada-hrozi-roztrzkou-s-usa.htm

Julian Ryall

TOKIO – Vůdce japonské Demokratické strany Jukio Hatojama způsobil svým článkem, v němž obvinil Spojené státy z choroby kapitalismu, globální ekonomiky a z „destrukce lidské důstojnosti“ ve Washingtonu poplach.

Hatojama hodlá rovněž prozkoumat dohodu, která dovoluje americkým válečným lodím kotvit v japonských přístavech, což porušuje národní zásady bezjaderné politiky. V rámci dalekosáhlé revize americké vojenské přítomnosti na japonské půdě hodlá rovněž znovu prověřit šestimiliardový účet předložený Japonsku za přemístění amerických vojáků z jejich základny na Okinawě na ostrov Guam v Tichém oceánu.

Ve své volební kampani Hatojama sliboval zahraniční politiku více „nezávislou“ na Washingtonu a těsnější vztahy s asijskými sousedy včetně Číny. Ve čtvrtek (10. 9.) zopakoval svůj úmysl neuposlechnout Spojené státy a ukončit misi japonských námořních sil v Indickém oceánu.

Ve středu 16. září Hatojama složí přísahu jako premiér po historickém vítězství, které ukončilo několik desetiletí trvající vlády Liberálně-demokratické strany. 22. září se v rámci zasedání OSN poprvé sejde s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Pentagon Japonsku připomněl, jakým očekáváním čelí jako „velmoc a jedna z nejbohatších zemí světa“. Jeho mluvčí Geoff Morrell prohlásil: „Existuje mezinárodní odpovědnost, která podle nás platí pro každého, aby se co nejvíce podílel na úsilí o mírovější a bezpečnější Afghánistán.“

Článek Incoming Tokyo government threatens split with US vyšel na britském Telegraph 11. září a ve zkrácené verzi, odkud je tento překlad, na obamboozled.blogspot.com. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 18.9.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.