Čína zpomaluje nákup amerických dluhopisů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/08/3275-cina-zpomaluje-nakup-americkych-dluhopisu.htm

V příštích deseti létech si Spojené státy musí vypůjčit téměř 10 bilionů dolarů, z toho jen příští rok 1,6 bilionu.

Odkud ty peníze přijdou?

graf

Tohle je klíčová otázka, protože budou-li se věřitelé držet zpátky, bude nutno zvýšit úrokovou míru, což zadusí trh s nemovitostmi a sníží hodnotu toho, co zůstalo Američanům. Druhá možnost – že si vláda půjčí sama od sebe – povede ke snížení hodnoty dolaru a nepomůže příliš mnoha lidem, jedině dlužníkům, protože budou schopni platit své dluhy dolarovými bankovkami hodnoty toaletního papíru.

Peníze, které si dnes Američané půjčují, naštěstí zatím odněkud přicházejí. Ale nikoliv z Číny, která financovala americké utrácení poslední desetiletí. Jak vidíte na grafu, také minulý rok vzrůstal nákup amerických obligací Čínou, ale procento amerických půjček financovaných Čínou rychle klesá.

Floyd Norris z NYT píše:

Čína v červnu snížila množství vlastněných amerických obligací o 25 miliard. Je to největší Čínou prodaná částka za měsíc.

Čína a Hongkong jsou uváděny odděleně, ale v grafu jsou sloučené; dohromady se podílejí na polovině nárůstu prodeje amerických obligací veřejnosti za rok 2006, tedy zahraničním investorům mimo USA a mimo vládní agentury jako FED nebo Social Security.

Ten podíl loni klesl na 22%, zatímco veřejný dluh se zvýšil o rekordních 1,2 bilionu dolaru. V prvním pololetí 2009 získaly Čína a Hongkong pouze 9% z prodaných obligací v ceně 800 miliard.

Článek China aggressively reducing us debt - Sign of things to come vyšel 22. srpna na blogu thenexteconomy.blogspot.com. Překlad editor.

Článek byl publikován 24.8.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.