Izrael vrací Švédsku úder za článek o zabíjení Palestinců pro orgány

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/08/3274-izrael-vraci-svedsku-uder-za-clanek-o-zabijeni-palestincu-pro-organy.htm

V neděli Izrael odvolal akreditaci švédských novinářů jako odvetu za kontroverzní článek podle kterého izraelská armáda unášela a zabíjela mladé Palestince za účelem prodeje jejich orgánů.

Novináři akreditaci potřebují, aby mohli psát z Gazy.

„Není naší povinností udělit jim akreditaci okamžitě. Máme na rozhodnuti 90 dnů,“ řekl Danny Siman, vedoucí vládní tiskové kanceláře.

Článek „Naším synům odebírají orgány“ se objevil v úterý v Aftonbladet a jeho autorem je novinář na volné noze Donald Bostrom.

Bostrom v rozhovoru se CNN řekl, že sám nemá důkazy, že by izraelští vojáci kradli orgány, a že důvodem napsání článku byla snaha vyvolat vyšetřování, neboť existuje řada tvrzení z devadesátých let minulého století, že k podobným incidentům ve West Bank a v pásmu Gazy docházelo.

Ačkoliv se švédské velvyslanectví od článku distancovalo, švédský ministr zahraničí odmítl článek odsoudit. Řekl, že Švédko „má svobodu slova“.

Reakce ministra rozčílila Izrael, který reagoval sdělením, že si bude oficiálně stěžovat.

„Tohle je krvavá, antisemitská pomluva proti židovskému národu a židovskému státu. Švédská vláda nemůže zůstat nečinná,“ řekl izraelský ministr financí Yuval Steinitz.

„Známe kořeny takových tvrzení. Ve středověku se tvrdilo, že Židé používají krev křesťanů k pečení macesů pro Svátek beránka. Moderní verzí těchto obvinění je, že vojáci izraelských obranných sil odebírají orgány Palestincům za účelem zisku.

A pokračoval: „Je lhostejno, zda takové obvinění přichází od neonacistické organizace nebo od vážených novin. Švédská vláda se musí veřejně distancovat od antisemitismu.“

Jádrem článku je případ devatenáctiletého Palestince Bilala Ahmeda Ghanema, zastřeleného v roce 1992 údajně izraelskými jednotkami ve vesnici Imatin ve West Bank.

Bostrom (autor článku) byl svědkem tohoto zabití. Říká, že izraelské jednotky odnesly těžce raněného Ghanema. O pět dnů později bylo jeho tělo vráceno se zašitým řezem v oblasti hrudníku.

Rodina Ghanema věří, že mu byly odebrány orgány.

Po tomto incidentu kontaktovalo Bostroma nejméně dvacet dalších Palestinců s podezřením, že izraelští vojáci odebrali orgány i jejich synům zabitým izraelskou armádou; jejich těla armáda vzala se sebou – údajně za účelem pitvy.

Bostrom dále uvádí, že v zájmu objektivity v článku cituje reakci mluvčího izraelské armády který mu sdělil, že izraelská armáda pravidelně provádí pitvy na Palestincích zabitých izraelskou armádou.

Ale současně píše, že sám pochybuje o nutnosti takové procedury, pokud je jasné, jak dotyčný zemřel.

Izraelský ministr zahraničí minulý týden přirovnal nečinnost švédského ministerstva zahraničí ke švédské neutralitě v průběhu druhé světové války.

„Je ostudné, že švédské ministerstvo zahraničí nezakročilo v případě krvavé pomluvy proti Židům,“ řekl ve čtvrtek Lieberman švédskému velvyslanci v Izraeli. „Tohle připomíná švédský postoj za druhé světové války, kdy rovněž selhalo.“

Článek Israel hits back over Swedish organ harvesting article vyšel na CNN.com 23. srpna. Překlad editor.

Článek byl publikován 24.8.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.