Kdyby Gruzii vyšly její plány, Arménie by byla ve válce

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/08/3260-kdyby-gruzii-vysly-jeji-plany-armenie-by-byla-ve-valce.htm

Ázerbájdžán spolu s Gruzií připravoval válku proti Arménii, ale ruská reakce plány zhatila. Kdyby byl gruzínský útok úspěšný, Arménie by dnes byla ve válce.

Politolog Sergej Šakaryant řekl na tiskové konferenci v Jerevanu, že události z minulého srpna v Gruzii ukázaly skutečné zájmy zainteresovaných stran.

Rusko-gruzínský konflikt hrál podle něj kritickou roli pro Arménii. „Očekával jsem, že vyřešené konflikty republik náhorního Karabachu poslouží jako příklad dalším neuznaným státům transkaspické oblasti, ale stal se opak,“ řekl arménský politolog a zdůraznil, že neuznané státy jako Abcházie a Jižní Osetie byly uznány, kdežto další republiky náhorního Karabachu nikoliv.

Podle toho, co říká Sergej Šakaryant, připravoval Ázerbájdžán válku proti Arménii spolu s Gruzii, ale rychlá ruská reakce jejich plán zhatila. „Arménie by dnes byla ve válce, kdyby gruzínský plán v roce 2008 vyšel tak, jak očekávali.

V ranních hodinách 8. srpna zahájila gruzínská armáda vojenskou ofenzívu ve snaze obklíčit a obsadit hlavní město Jižní Osetie Cchinvali, čímž porušila podmínky mírové smlouvy z roku 1992 a vstoupila do bezpečnostní zóny tehdyvytovřené.

Těžké dělostřelecké ostřelování včetně gruzínských raket vypálených do Jižní Osetie zanechaly část hlavního města v troskách a vyvolaly humanitární krizi.

Rusko vyslalo do Jižní Osetie armádu. V pětidenních bojích osvobodily ruské jednotky obsazené hlavní město Cchinvali, zatlačily gruzínské jednotky zpátky a za použití leteckých útoků hluboko v týlu malé země značně poškodily gruzínskou vojenskou infrastrukturu.

Ruský prezident Medvedev řekl 12. srpna, že nařídil ukončit vojenské operace v Gruzii. O něco později tentýž den schválil šestibodový mírový plán zprostředkovaný francouzským prezidentem Sarkozym v Moskvě. Obě strany dohodu podepsaly 17. srpna.

Prezident Medvedev podepsla 27. srpna dva prezidentské dekrety, které rozeznaly samostatnost republik Abcházie a Jižní Osetie jako suverénních a nezávislých států, aby umožnil autorizování smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci s těmito zeměmi.

Článek Armenia: Georgia's Defeat Prevented Wider Caucasus War vyšel 7. srpna na serveru globalresearch.ca. Překlad editor.

Článek byl publikován 11.8.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.