Zkorumpovaná a brutální policie nutí Afghánce vítat Tálibán jako osvoboditele

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/07/3231-zkorumpovana-a-brutalni-policie-nuti-afghance-vitat-taliban-jako-osvoboditele.htm

Jason Ditz

Američtí a britští vojáci pokračují v ofenzívě do údolí řeky Helmand, vytlačují Tálibán z vesnic této jihoafghánské provincie a vracejí je pod kontrolu Západem podporované afghánské vlády. Mezinárodní síly však zjišťují, že je nikdo nevítá s otevřenou náručí a že většina obyvatelstva je zneklidněna a děsí se vyhlídky na to, že se v patách za vojáky objeví afghánská policie.

Tálibán de facto získal kontrolu nad touto oblastí po řadě bombových a jiných útoků, jež způsobily mezi civilisty značné škody. Přesto po letech styků s policií, kterou označují jako „brutální a zkorumpovanou“, vítali civilisté tálibánce jako osvoboditele.

Korupce je v Afghánistánu od americké invaze v roce 2001 stále větším problémem a společnost prakticky funguje na jejím základě. Jenže helmandští vesničané vyprávějí historky o policistech, kteří pochytali malé chlapce a odvedli je do svých ležení, aby je tam znásilňovali, a vykrádali domy, jejichž obyvatelům přitom drželi u spánků pistoli.

Mnoho vesničanů má proto v sobě spoustu nedůvěry a jednoznačného odporu vůči policii a není těžké si představit, že v nich běžné útoky povstalců na policii, které destabilizují kontrolu Karzáího vlády, vzbuzují sympatie.

Bez ohledu na všechno násilí páchané povstalci prohlašují starší v helmandské vesnici, že „lidí tady věří Tálibánu“ a dodávají. „pokud se policie vrátí a bude se chovat stejně, pomůžeme ji Tálibánu vyhnat.“

Článek Corrupt, Brutal Police Led Afghans to Welcome Taliban as Liberators vyšel 12. července na serveru antiwar.com. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 21.7.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.