Obama financuje protivládní elementy v Íránu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/07/3211-obama-financuje-protivladni-elementy-v-iranu.htm

Americký prezident Barack Obama oživuje Bushův plán na financování protivládních skupin v Íránu.

26. června oznámil deník USA Today, že Obama zřejmě zavrhl plán bývalé americké administrativy přidělit íránským disidentům 66 milionů dolarů a vypracoval nový postup. Požaduje pro Iniciativu pro blízkovýchodní regionální demokracii dalších 15 milionů dolarů. Část těchto peněz má být určena pro Írán, sdělil podle deníku mluvčí podvýboru pro dotace zámoří David Carle.

Americká Agentura pro mezinárodní rozvoj (US Agency for International Development, USAID) mezitím založila 20milionový grant určený pro skupiny, které podporují opozici proti íránské vládě. Příjemce peněz odmítly státní department i agentura jmenovat s odvoláním na „bezpečnostní důvody“. Existenci grantu USAID zdůvodnila „demokracií, lidskými právy a vládou práva v Íránu“.

Počátkem měsíce se íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád obořil na „liberální demokracii západního stylu“, která má podle něho zhoubné následky pro celý svět. „Pod praporem liberalismu se mnozí beztrestně dopustili barbarství a zločinů proti lidskosti.“

V sobotu 27. června Obama odmítl Ahmadínežádovu výzvu, aby se omluvil za vměšování Washingtonu do vnitřních věcí Íránu: „Neberu prohlášení pana Ahmadínežáda o omluvách vážně.“

Íránský prezident to komentoval tak, že Obama odhalil pravou tvář Washingtonu vůči íránskému národu a vůči všem národům světa.

Článek Obama to fund anti-govt. elements in Iran: Report Vyšel na PressTV 28. června. Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 1.7.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.