Rusko už je unaveno neustálou kritikou a peskováním Evropy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/06/3209-rusko-uz-je-unaveno-neustalou-kritikou-a-peskovanim-evropy.htm

V pátek skončilo ve Štrasburku zasedání Rada Evropy (Parliamentary Assembly of the Council of Europe – PACE). Možná to bylo poslední zasedání, kterého se ruská delegace zúčastnila. Rusko bude patrně zbaveno práva hlasovat v této největší evropské organizaci snad už na podzim nebo v zimě, řekl Konstantin Kosačev, vedoucí Komise pro mezinárodní záležitosti ruské Dumy.

Kreml několikrát opakoval, že Rusko může úplně opustit PACE, pokud se tento orgán rozhodne k výše naznačeným sankcím. Dojde-li k tomu, nebudou ruští občané moci odvolávat se k evropskému soudu pro lidská práva v případě, že nebudou spokojeni s nálezy ruských soudů. Momentálně jediným státem, který není členem PACE, je Bělorusko.

Na programu PACE dosud nebylo projednávání následku války mezi Ruskem a Gruzii z minulého léta. Plná diskuze na toto téma se očekává při podzimním zasedání.

Gruzínská delegace v mezičase sbírá v Evropě podpisy politiků pod návrh zbavit Ruskou federaci hlasovacího práva. Gruzínci tvrdí, že Rusko nesplňuje mnoho požadavků pro právo hlasovat v PACE. Tak například Rada Evropy požadovala nezávislé vyšetření událostí ze srpna 2008 a také to, aby se ruské jednotky stáhly z okupovaného území. K završení všeho navrhla Moskvě, aby anulovala své uznání nezávislosti Abcházii a Jižní Osetii.

Ruská delegace reagovala prohlášením, že takové požadavky jsou Ruskem vnímány jako provokace a jsou pro Rusko nerealizovatelné.

„Obávám se, že se na obzoru rýsuje mnohem vážnější konflikt a budoucí rozhovory budou o něčem zcela jiném. Až dosud se (v PACE) bavili pouze o tom, zda bylo Rusko v právu nebo ne, teď začíná převažovat otázka, zda Rusko vyhoví požadavkům Rada Evropy. Nemůžeme splnit žádný z jejich požadavků, protože jsme od počátku s nimi nesouhlasili,“ řekl vedoucí ruské delegace Konstantin Kosačev.

Mimo války v Gruzii bude PACE jednat i o politicky motivovaných soudech a zvlášť se hodlá věnovat případu Michala Chodorovského, bývalého ředitele JUKOS. PACE chce také diskutovat o falšování dějin (Ruskem).

Mnoho ruských politiků se domnívá, že Rusko nemusí mít nutně svou delegaci u PACE a není povinno neustále poslouchat narážky na své chování. Kosačev naznačuje, že se Moskva možná sama rozhodne odejít z PACE, pokud bude zbavena hlasovacího práva.

Kosačev doplnil, že ruská delegace měla jistý plán, jaký postoj zaujmout proti pokusům zbavit Rusko možnosti hlasování v PACE, nicméně neodhalil žádné detaily. Pozice ruské delegace na zasedání parlamentní komise Evropské rady by se mohla znatelně zlepšit, pokud by se do čela komise dostala osoba lépe smýšlející o Ruské federaci.

Článek Russia sick and tired of Europe's criticism vyšel na serveru Pravda.ru 26. června. Překlad editor.

Článek byl publikován 30.6.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.