Západní slabikář pro volby v rozvojových zemích

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/06/3204-zapadni-slabikar-pro-volby-v-rozvojovych-zemich.htm

Několik zásadních principů pro posuzování voleb v zemích třetího světa Západem:

1) Pokud Západem favorizovaní kandidáti zvítězí, byly volby svobodné a poctivé. Pokud prohrají, volby byly nesvobodné a zfalšované.

2) Násilné protesty proti volbám, z nichž vítězně vzešli Západem favorizovaní kandidáti, je třeba rozhodně odsoudit a demonstranty nazvat teroristy, chuligány a chátrou (např. stoupenci libanonské opozice účastnící se protestů proti výsledkům voleb v Libanonu), zatímco násilné protesty proti nepřátelům Spojených států, kteří vyhráli volby (např. v Moldavsku), je třeba obdivovat a jejich původce nazvat „demokratickými aktivisty“.

3) Vměšování západních vlád do voleb a financování kandidátů západními skupinami prosazujícími demokracii není nikterak v rozporu se svobodnými volbami.

4) Kandidáti (či dokonce diktátoři), kteří slouží západním zájmům, jsou automaticky označováni za „reformní kandidáty“ (dokonce i o saúdském tyranu se mluví jako o „reformně smýšlejícím“), zatímco kandidáti, kteří jsou proti západním ekonomickým a politickým zájmům, jsou označeni za nepřátele reforem.

5) Kandidáti, kteří nekritizují Izrael, jsou upřednostňováni vždy.

6) Západní pozorovatelé voleb jsou vždy připraveni prohlásit volby za nečestné a zmanipulované, pokud jimi favorizovaný kandidát prohraje.

7) Korupce proamerických kandidátů (např. Parta 14. března) je vždycky lepší než korupce např. Mugabeho.

8) Demokratická důvěryhodnost diktátorů se okamžitě vylepší, pokud změní svou politiku vůči USA a pokud vyjádří ochotu sloužit americkým ekonomickým a politickým zájmům.

9) V zemích, jejichž diktátoři dobře slouží americkým ekonomickým a politickým zájmům, se volby ani nemusejí konat.

10) Pokud favorizovaní kandidáti nemohou garantovat své další volební vítězství (např. Abú Mazin, jehož lhůta před několika měsíci vypršela), nepotřebují volby pořádat a bude se s nimi jednat, jako by ve volbách zvítězili.

11) Není zrovna logické předpokládat, že lidé v rozvojových zemích mohou svobodně rozhodnout o hlasování, které není v souladu s politickými a ekonomickými zájmy USA.

12) Volby konané pod americkou či izraelskou okupací jsou svobodné a čestné, pokud v nich zvítězí preferování kandidáti.

Zdroj: zde nebo zde. Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 25.6.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.