Já a ostatní - Orfeus v podsvětí - Lysistrata

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/kultura/2002/05/320-ja-a-ostatni-orfeus-v-podsveti-lysistrata.htm

Věra Kohoutová

Tak vidíte, máte hned na výběr, ale sama jsem se rozhodla pro všechna představení. A těším se na pěkný zážitek. Vždyť budou hrát "ypsiloňáci", čili Studio Ypsilon z Prahy. Respektive studio Studia Ypsilon. Studenti pražské DAMU a studenti katedry divadelních věd University of Toronto. Jejich pobyty jsou výměnné - kanadští studenti pobývají v Praze od 2. do 16. května, čeští studenti přicestují 25. května a domů odcestují 11. června.

[Ypsilonka]To první představení Já a ostatní můžete vidět 1. a 8. června v Leigha Lee Browne Theatre Torontské univerzity ve Scarborough v osm hodin večer. Představení je výsledkem spolupráce účastníků projektu Divadelní spolupráce Praha-Toronto. Jde vlastně o seskupení scén, většinou komického rázu, které se zabývají vztahy mezi lidmi, problémy s komunikací, konfliktními situacemi vycházejícími z rozporů mezi tím, co si lidé myslí a jak si počínají. To vše je propojeno hudbou, zpěvem a tancem.Režie Jan Schmid (v Praze) a Michal Schönberg (v Torontě), hudba Jan Jiran (představení bude v angličtině a češtině).

Představení vznikalo nejprve v Praze a v Torontě, kde skupiny kanadských a českých studentů na sobě nezávisle pracovaly na společném tématu. Začátkem května vycestovali kanadští studenti do Prahy, kde spolu se studenty z pražské DAMU obě části takříkajíc spojí. První představení se uskutečnilo na jevišti pražského divadla Studio Ypsilon, kde bude také uvedena antická komedie Lysistrata v provedení studentů UTSC.

Orfeus v podsvětí, velice známá opereta Jacquese Offenbacha, nám herci předvedou o posledním květnovém dnu - tedy v pátek 31. května, a na pátek 7. června na osmou večer připadne i [Jan Schmid]jeho repríza. Povězme si ještě, že pro nastudování této inscenace vycházeli umělci z výchozí Offenbachovy hudby (i libreto je Hectora Cremieuxe, s nímž se ale zachází mnohem volněji). Režie Jan Schmid, adaptace hudby M. Kořínek (v češtině).

Třetím představením je Aristofanova slavná komedie Lysistrata (poprvé se hrála roku 411 př. n. l.), kterou můžete zhlédnout jen na jednom předvedení, a to ve středu 5. června v osm večer. Děj se odehrává mezi válkami mezi Athénami a Spartou. Válka nemá konce a ženy obou měst ztrácejí trpělivost. Ženám prostě začínají jejich mužové chybět. Na to, jak válku ukončit, přišla chytrá a charismatická Athéňanka Lysistrata. Svolala všechny ženy z Řecka a ... prostě šly na to po svém. Jak? To se již dozvíte na představení komedie, jejíž dramatickou úpravu textu připravil Michal Schönberg a originální hudbu k ní složil Alexander Rapoport (v angličtině).

Chcete-li vědět více anebo chcete-li si dokonce objednat vstupenky - a jsou skutečně zdarma -, pak volejte 416.287 7076 anebo objednávku pošlete emailem takata@utsc.utoronto.ca.

Hra Já a ostatní studenti v Montrealu odehrají 10. června v sedm večer v divadle Moyse Hall (853 Sherbrooke St. West / Arts Building, McGill University ). Můžete si vstupenky zdarma objednat již v předstihu na tel. 514. 489 5132 anebo emailem: alice@sympatico.ca.

(K propagaci tohoto kulturního podniku jsem použila letáček, vydaný Torontskou univerzitou)

Článek byl publikován 13.5.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.