Shrnutí průběhu domovních prohlídek, zatýkání a obvinění údajných pořadatelů koncertů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2009/06/3193-shrnuti-prubehudomovnich-prohlidek-zatykani-a-obvineni-udajnych-poradatelu-koncertu.htm

Dne 9.6.2009 proběhly v ranních hodinách plošné domovní razie a zatýkání v bytech 10 osob. Důvodem dle příkazu k domovním prohlídkám bylo „publikování těchto osob na internetových stránkách www.odpor.org, www.vzdelavaci-institut.com a cz.altermedia.info. Dále se pak tyto osoby měly různým způsobem podílet na pořádání tzv. „white power“ koncertů.

Odůvodnění domovních prohlídek údajným publikováním dotyčných osob na uvedených internetových stránkách se již velmi brzy ukázalo jako zcela účelové a smyšlené, jelikož policie obviněným v souvislosti s těmito webovými stránkami nepoložila ani jedinou otázku. Stejně tak v usnesení o zahájení trestního stíhání (pdf) není o těchto internetových stránkách sebemenší zmínka. Lze se tedy ptát, proč je v odůvodnění k domovním prohlídkám uveden zcela jiný důvod, než je důvod následného stíhání. Obvinění, že někdo něco psal, nebo někam přispíval, lze vznést vůči komukoliv a dotyčný nepravdivost takového tvrzení v danou chvíli naprosto nemůže vyvrátit. Pod takovou záminkou lze vyrazit dveře a provést prohlídku v jakémkoliv bytě či domě na libovolném místě ČR.

Otázky vyvolává i samotný teatrální zásah policie ČR. Lze vážně pochybovat, zda je nutné, aby lidi, kteří údajně měli psát články a pořádat koncerty, tedy kterým není kladeno za vinu páchání jakékoliv násilné trestné činnosti, byli přepadáváni zásahovými komandy v kuklách a se samopaly (místo obyčejné kriminálky v civilu), byly jim vyráženy dveře (místo zazvonění) a vytloukána okna.

Samostatnou kapitolou bylo chování příslušníků PČR, z nichž mnozí neměli identifikační čísla. Na žádost paní Rodové si čísla přilepili a poté, co si je zapsala na kus papíru, jí tento papír zabavili. Na 16letou spící sestru Lukáše Roda policisté zcela bezdůvodně mířili pistolemi. Stejně tak na šestiletou dceru pana Adámka policisté mířili brokovnicemi a když je požádal, ať na ní nemíří, srazili ho pažbou k zemi a pak po něm šlapali. Rodinným příslušníkům (ani vlastníkům či nájemcům bytu) nebylo umožněno přihlížet domovní prohlídce, ale byli drženi v jedné místnosti.

Policisté během výslechů měli obviněným předkládat falešné výpovědi jiných obviněných, čímž je (neúspěšně) nutili činit účelové výpovědi. Také jim mělo být dlouhodobě bráněno ve spánku.

Na některé z obviněných byla účelově uvalena vazba, přičemž jeden z vazebně stíhaných je obviněn pouze z toho, že přivezl z letiště hudební kapelu na místo konání koncertu a poté ji opět odvezl zpět na letiště (tedy na něj byla uvalena vazba za to, že dvakrát řídil auto).

Zcela zásadní skutečností zůstává, že obvinění jsou stíháni za pořádání koncertů, na nichž nedošlo k žádnému porušování zákona, což opakovaně potvrzovala i samotná policie. Například po koncertu v Ochozi u Brna, konaném 2.8.2008, který má být jakousi klíčovou událostí celého vyšetřování, prohlásil mluvčí Policie ČR Brno-venkov pro Českou televizi: „Pořadatelé zvládli akci uhlídat naprosto v pořádku.“

(Důkaz: Neonacistický koncert v Ochozu u Brna se obešel bez policejního zásahu) I v případě dalších koncertů policie potvrzovala, že na nich k žádnému porušení zákona nedošlo (více viz stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání [pdf]). V opačném případě by navíc desítky až stovky policistů přítomných na místě nepochybně zasáhly. Jak je tedy možné, že policie vyhodnotila předmětné koncerty vždy bez výjimky jako zcela zákonné a nyní jsou za ně jejich údajní pořadatelé trestně stíháni?

Požadujeme důkladné vyšetření adekvátnosti a zákonnosti celé policejní razie. Požadujeme, aby byla dodržována základní lidská práva všech deseti obviněných. Požadujeme spravedlnost pro naše syny, sourozence, přátele a kamarády. Požadujeme jejich propuštění.

Rodiny a přátelé obviněných

Článek byl publikován 18.6.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.