Nový trik salonního kouzelníka Bernanke

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/06/3189-novy-trik-salonniho-kouzelnika-bernanke.htm

Mike Whitney

Šéf Federální rezervní banky se chystá vytáhnout z klobouku dalšího králíka a doufá, že si nikdo nevšimne, co má v plánu. Federální šéf si potřebuje „vypůjčit 3,25 bilionu dříve, než skončí fiskální rok 30. září“ (hlásí Blomberg) a to tak, aby to nevyvolalo krach dolaru.

Ale jak? Pokud půjde burza nahoru, odvrátí se investoři od amerických dluhopisů s nízkým úrokem a investují své peníze raději do cenných papírů v očekávání lepšího zisku. Jediná možnost, jak je přesvědčit, aby si kupovali státní obligace, by bylo zvýšení úrokové míry, ale to by zpomalilo ekonomické zotavení, bylo by pro lidi těžší uzavřít hypotéku na dům nebo půjčku na auto. Je to hlavolam.

Příští rok koupí Čína americké dluhopisy zhruba za 200 miliard a státy produkující ropu spolu se zbytkem světa koupí dluhopisy asi za 300 miliard. Zbytek bude muset zaplatit domácí trh, kde investoři trpí nedostatkem likvidity, a je pravděpodobné, že se budou státním dluhopisům vyhýbat jako čert kříži. Tak kdo koupí tu horu státních dluhopisů?

Banky.

Po celý poslední rok pomáhal FED bankám zvýšit jejich rezervy. Pravdou je, že od srpna 2008 do dubna 2009 se rezervy bank zvýšily z 96,5 miliardy na 949,6 miliardy. Téměř bilion dolarů za necelý rok. Proč? Hodlají snad banky rozšířit své půjčky nejvyšší rychlostí v historii a uprostřed deprese?

Samozřejmě, že ne. Mistr iluzí Bernanke si pouze připravuje půdu pro svůj další trik. Faktem je, Bernanke současnou vlnu deflace očekával a připravil si záchranný kruh (banky), aby ji zvládl, a aby to nevypadalo, že jen tiskne peníze k financování deficitu. Jakmile dosáhne úroková míra u desetiletých dluhopisů 4 %, banky, které si půjčují na 0 %, začnou pravděpodobně nakupovat státní obligace a současně budou zpomalovat hypoteční a realitní trh od příliš prudkého pádu. Jmenuje se to „stará změna v novém kabátě“ a nikdo to neumí lépe než FED.

Bernanke předvedl podobný kousek už jednou. Když se položila Lehman Bros a on spolu s Paulsonem usoudili, že je čas nechat veřejnost zaplatit 700 miliard za bezcenné papíry. Šéf FEDu a ministr financí došli k názoru, že jediná možnost, jak přinutit Kongres, aby spolkl návnadu, bylo rozdmýchat krizi na trhu s kredity a sténat, že pokud nedostanou do 48 hodin 700 miliard k vykoupení toxických půjček, v pondělí nebude existovat ekonomika.

Kongres to spolkl i s navijákem a o týden později přidělil požadované peníze programu TARP (Troubled Asset Relief Program). Pochopitelně nikdo v médiích specializujících se na finančnictví si nevšiml, že bouře na trhu s kredity vůbec nebyla způsobena „problémovými půjčkami“ (pro které nikdy nebyly použity peníze z fondu TARP), ale prudce rostoucími hodnotami LIBOR, TED a dalšími indikátory trhu naznačujícími, že trh je ve stresu. Jediný bloger, který přišel na to, že Bernanke úmyslně vyvolal krizi odpumpováním 100 miliard dolarů z finančního systému v pouhých deseti dnech po pádu Lehman, byl Karl Denninger z Market Ticker.

Jakmile Paulson a Bernanke bezpečně uložili svou mnohamiliardovou loupež, vytvořil federální šéf nástroje k vytváření půjček (zcela mimo TARP), které poskytly státní záruky na finanční trhy a komerční papíry. To okamžitě snížilo hodnoty LIBOR a TED a uvolnilo stres finančních trhů. Ta krize nemá nic společného s toxickými půjčkami. Do dnešního dne nebyla od bank programem TARP zakoupena ani jedna toxická akcie. 700 miliard zmizelo jako pára. Puf.

Článek Bernanke's Next Parlor Trick vyšel na serveru counterpunch.org 14. června. Překlad editor.

Článek byl publikován 15.6.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.