Volby by měly být zopakovány

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2009/06/3179-volby-by-mely-byt-zopakovany.htm

Kateřina Amiourová

Shledala jsem během volební kampaně a voleb následující nedostatky:

(a) Leader ČSSD byl podivným způsobem velmi neeticky a agresivně napadán, v podstatě se on i jeho voliči stali předmětem zastrašování a mobbingu, který dokonce gradoval šikanozním napadením ze strany médií – tvrzením „že si to vyvolal sám a účelně, aby získal přízeň voličů.“ To je vrchol.

(b) Vůdcové obou hlavních stran ODS a ČSSD krátce před volbami učinili (v novinách) prohlášení, že předpokládají, že do sněmovny se dostane tolik a tolik křesel – oni nevěří ve svobodu rozhodování občanů nebo na ni vědomě plivou?

(c) Vůbec se mi nelíbí, že občan neměl možnost poznat ostatní strany a jejich programy (do voleb šlo údajně 880 kandidátů), z nichž, myslím, alespoň o určité části můžeme předpokládat, že je pracovitá – noviny dávno měly opustit styl nesmyslného protěžování ODS, neboť to zabíjí demokratickou kulturu v této zemi. (Po pravdě řečeno – to, že v novinách již dnes nenacházíme ani relevantní a zasvěcené studie schvalovaných zákonů znamená určitý rozvrat právního řádu – totiž, že pravidlo neznalost zákona neomlouvá, již nelze uplatňovat.

(d) Některým – mně například – nedošly zřejmě včas volební lístky (je, pravda, že mně nechodí do schránky již asi 10 let, a po pravdě jsem se nepídila po tom, zda mi je někdo krade, či zda má pošťačka po mé svatbě bordel v papírech).

(e) Pochybuji, že se zachovává zvyk sepisovat nepohyblivé a nemohoucí občany a jejich obcházení členy komisí s urnami (takové volby by nebyly legitimní).

(f) Protože se občan přestává stále více zajímat o politiku, nestará se ani o to, zda mechanismy voleb jsou spolehlivé a nezfalšovatelné – mluvila jsem s těmi kultivovanými babičkami, co dnes posedávají ve volebních komisích, a mám dojem, že mi vlastně řekly, že nějakou dvojitou kontrolu se statistickým úřadem, který výsledky shromažďuje, nedělají.

(g) ČT24 obdivuhodně vyhlásila předběžné výsledky v naší republice (spolu s částečnými výsledky Nizozemí) brzy po 14 hodině v sobotu – bylo to velmi divné už s ohledem, že výsledky měly být uvedeny až dnes.

(h) A konečně si myslím, že při minulých volbách byla zpochybněna ústavnost přepočítávání hlasů malých stran na počty kandidátů.

Proto bych se velmi přimlouvala, aby se volby zopakovaly, jinak si totiž voliči mohou po letech vlézt do vlasů – resp. zejména voliči ČSSD, KDU-ČSL a Zelených budou hrůzou z fašismu lézt na střechy života a voliči ODS je budou naopak napadat z hrůzy, že snad volby byly skutečně zfalšovány a jejich ODS vůdci by mohli být posléze souzeni, sankcionováni. Jakmile bychom si tady vjeli do vlasů s podezřením, že volby byly zmanipulovány nebo jinak zfalšovány, mohlo by to tady také klidně vypadat jak za jakobínské revoluce. Fuj, Styďte se. Zejména ti z vás, kteří tak agresivně ve volební kampani napadli ČSSD a jejich volební mítinky. Ničí to politickou soutěž, jež má hlavně sestávat z ideí – svou nespokojenost měli raději dát najevo vyjednáváním a podílením se na tvorbě programu stran.

Doplnění editora

Volby. Škoda času o nich psát, účastnit se jich, vzrušovat se jimi (nedej bože opakovat je). Jsou to bezzubé hry pro veřejnost. Do stejné škatulky patří petice, demonstrace a další akce. Je úplně jedno, jestli jste volili Losnu nebo Mažňáka nebo nevolili vůbec. Ve skutečnosti nevládne ani Losna, ani Mažňák, ale Nekola. A ten volený není.

Jak to bylo napsáno na té zdi: Kdyby volby mohly něco měnit, dávno by je zakázali.

Článek byl publikován 8.6.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.