Direktor ADL vyhlásil válku svobodě slova

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/06/3174-direktor-adl-vyhlasil-valku-svobode-slova.htm

Robert Stark

Alan Potash, direktor Anti-Defamation League (dále jen ADL), právě vyhlásil válku svobodě slova a prvnímu dodatku Ústavy garantujícímu svobodu projevu. Potash pronesl následující prohlášení (bylo zveřejněno 26.5. na The Omaha World Herald):

Nebezpečí pomluvy a šíření nenávisti: Je pravda, že svoboda projevu se nevztahuje na rasistické skupiny, ani nedovoluje zastáncům této svobody ohrožovat a zastrašovat ostatní, či vyvolávat vůči nim násilné činy.“

Když fanatici překročí hranici, je nezbytné, aby měli strážci zákona a soudy po ruce nástroje efektivně zakročit.

To je důvod, proč by měl kongres urychleně schválit zákon o šíření nenávisti (Local Law Enforcement Hate Crimes Prevent Act) – legislativu, která by ochránila všechny občany od násilných činů nesnášenlivosti a hanobení.

Zákon, který byl minulý měsíc schválen senátem, by poskytl místním strážcům zákona nástroje, výcvik a zdroje k vyšetření a potrestání zločinů motivovaných předsudky.

Podobně jako terorismus zločiny hanobení mohou poškodit více než individuální oběť. Mohou vyvolat v celé komunitě strach a pocit ohrožení.

Zákon proti šíření nenávisti a hanobení nedávno schválil kongres a je na cestě do senátu, kde bude pravděpodobně schválen také, pak jej Obama podepíše. ADL stála v čele kampaně o přijetí legislativy proti šíření nenávisti a otevřeně prosazuje svůj model legislativy proti hanobení. V roce 1998 udělila ADL zvláštní uznání studentu práv Josephu Ribikoffi za návrh zákona proti šíření nenávisti a hanobení rasy. Podle tohoto zákona by bylo trestné vyslovit se proti gayům a menšinám.

Na stránkách ADL uvádějí, že jejich posláním je zastavit hanobení rasy a pomluv proti Židům a zajistit spravedlnost a slušné zacházení pro všechny. To zní dobře, ale tato organizace se utrhla z řetězu a hanobí každého, kdo nesouhlasí s jejich politickou agendou. V řadě případů se ADL stavěla proti právu na svobodu projevu. ADL pošpinila, zhanobila a označila za antisemitu profesora Johna Mearsheimera za jeho knihu kritickou vůči izraelské lobby. Stejně tak ostře napadla bývalého prezidenta USA Jimmy Cartera za jeho knihu „Palestina: mír, ne apartheid“. ADL rovněž podporovala v Kanadě a USA politiku pronásledování a trestání toho, co příslušné vlády označily za hanobení. Na jedné straně se ADL ztotožňuje s neokonzervativci v otázkách Izraele, na druhé straně se rovněž spolčuje s levicovými organizacemi jako Southern Poverty Center v útocích na Lou Dobbse z CNN stejně jako Patricka Buchanana za jejich názory na imigraci. ADL označuje jejich názory za rasistické a ignoruje přitom skutečnost, že v porovnání s izraelskou imigrační politikou vypadají názory obou liberálně.

ADL tvrdí, že bojuje proti hanobení židovské rasy, ve skutečnosti dělají Židům v USA, kteří věří na svobodu projevu, medvědí službu tvrzením, že zastupují všechny Židy. ADL se rovněž pokusila umlčet disent ve vlastní, židovské komunitě, například Tony Judta a Normana Finkelsteina.

Článek ADL Director declares war on freedom of speech vyšel na examiner.com. Překlad editor.

Článek byl publikován 4.6.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.