Přestárlý muž obtěžován kanadskou policií RCMP

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/05/3164-prestarly-muz-obtezovan-kanadskou-policii-rcmp.htm

Stařec z Coquitlam říká, že byl policii zbytečně obtěžován a ponížen – jen proto, že neopatrně přecházel ulici a v ruce něco držel.

Třiaosmdesátiletý univerzitní profesor v penzi Zdeněk Smejkal byl policii přinucen lehnout na zem, byl spoután a naložen do policejního vozu protože policistka měla pocit, že je tímto mužem ohrožena.

„Šel proti policistce s železnou tyčí a to velmi velmi agresivně,“ řekl policejní desátník Peter Thiessen. „Policistce se podařilo tyč mu odebrat a zkoušela ho zajistit a zadržet za účelem zjištění, zda šlo o zdravotní nebo mentální problém.“

Byl to zdravotní problém. Pan Smejkal je český emigrant, který byl za bývalého komunistického režimu vězněn. Má problémy s prostatou a potřeboval často čurat. Když se pokoušel ulevit si v křoví, policejní hlídka na něj vyrazila. Pomočil se, když ležel na zemi a byl spoutáván a později znovu v policejním voze.

„Zavolali na pomoc druhou hlídku! Ano, byl jsem nebezpečný muž, ležící na zemi a se želízky na zápěstích. Co jsem měl dělat. Zalezl jsem do křoví a oni mě napadli zezadu a spoutali mi ruce. Žádal jsem, prosím, dovolte mi se vyčurat. A pomočil jsem se, když jsem pak ležel na zemi a podruhé, když jsem byl v autě,“ říká profesor Smejkal.

Svědkyně celé události, která se představila jako Sandra, se domnívá, že policie jednala přehnaně. „Ten člověk nevypadal, že by chtěl bojovat, ani se nezdál rozčílen. Z místa, kde jsem byla, to vypadalo, že má v ruce vycházkovou hůl,“ řekla Sandra. Smejkal později sdělil, že byl poškrábán a měl oděrky a hlavně – a co bylo pro něj nehorší – bylo to velmi ponižující.

„Stařec, univerzitní profesor, poražen na zemi. Prosím, představte si, v komunistickém Československu jsem byl v opozici... Nikdy se mě žádný policajt tam nedotkl,“ řekl Smejkal.

Podle desátníka Thiessena byl profesor Smejkal obviněn z porušování veřejného pořádku.

Článek Elderly man claims he was roughed up by RCMP vyšel 9. května v mnoha kanadských médiích. Překlad editor

Článek byl publikován 27.5.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.