Celostátní program pro sledování SPZ může (a bude) monitorovat protiválečné aktivisty

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/05/3162-celostatni-program-pro-sledovani-spz-muze-a-bude-monitorovat-protivalecne-aktivisty.htm

Steve Watson

Británie bude mít celonárodní síť kamer a počítačů, která bude automaticky zaznamenávat pohyb všech automobilů podle SPZ. Zastánci soukromí se obávají, že systém bude pracovat „tajně a bez regulací.“

Podle BBC bude systém funkční v průběhu několika měsíců.

Zpráva uvádí, že policejní složky v Anglii, Walesu a Skotsku budou mít společný přístup ke všem informacím o pohybech jednotlivých vozů uloženým v centrálním počítači.

Místní městské rady v celé zemi usilují o připojení svých lokálních televizních okruhů k tomuto celostátnímu systému. Pro sledování SPZ může být použita kterákoliv kamera s určitou minimální rozlišovací schopností.

Kritikové upozorňují na případy, kdy „problémoví jedinci“, jako například účastníci protiválečných demonstrací, měli svá vozidla v centrální policejní databázi označena jako „horká“.

Někteří z nich byli na silnicích zastavováni a dotazování policejními protiteroristickými složkami, bylo jim vyhrožováno, že neodpoví-li na otázky, budou zadrženi.

BBC hlásí: Tento systém má sledovat zločince. Ale John Catt nebyl usvědčen z čehokoliv. Na cestě do Londýna byl jeho vůz zastaven protiteroristickým komandem.

„Vyhrožovali mi obviněním podle protiteroristického zákona. Musel jsem odpovědět na každou otázku, kterou položili. Kdybych odmítl, zatkli by mě. V jakém to žijeme světě? napadlo mě.“ Pan Catt se pravidelně zúčastňuje protiválečných demonstrací.

Policie odmítla případ komentovat a „z operačních důvodů“ neodpoví ani otázky o počtu a pozicích kamer, které rozlišují SPZ.

Reportáž BBC o tomto případu následuje:

Článek National Licence Plate Surveillance Grid Tracks Anti-War Protesters vyšel na prisonplanet.com 25. května. Překlad editor.

Článek byl publikován 26.5.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.