Spojené státy pohrozily vpádem do Eritreje

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/05/3156-spojene-staty-pohrozily-vpadem-do-eritreje.htm

Jason Ditz

Spojené státy údajně pohrozily, že vpadnou do Eritreje a vystaví ji „stejnému osudu jako Tálibánem kontrolovaný Afghánistán po útocích 11. září“, a to jako odplatu za podporu somálskému hnutí odporu Šabáb v Somálsku, které se USA snaží spojovat s al-Qá‘idou. List Daily Telegraph cituje zdroj, podle něhož „jde o důsledky (eritrejské) spolupráce s Šabábem, protože prezident Obama si nemůže dovolit dívat se nerozhodně na terorismus“.

Eritrea je stát ležící podél Rudého moře s necelými pěti miliony obyvatel a dlouhou historií cizí okupace. Poté, co ji v roce 1869 ji koupila italská lodní společnost, zůstala italskou kolonií až do roku 1941, kdy kontrolu nad ní převzali Britové. Britská kontrola byla v roce 1947 formálně uznána pod hlavičkou OSN a tak pak region postoupila Etiopii.

Následovala třicetiletá krvavá válka o odtržení mezi Etiopií a Eritrejskou osvobozeneckou frontou, která skončila v roce 1992, kdy Etiopie konečně vyhověla požadavkům a vyhlásila referendum, v němž se pro nezávislost vyslovilo 99,79 % Eritrejců. Špatné vztahy s Etiopií však přetrvaly, pohraniční boje ukončilo ustavení komise OSN pro vytvoření stále ještě nejistých hranic mezi oběma zeměmi.

V roce 2006 Etiopie vpadla s americkou podporou do Somálska s cílem potlačit Svaz islámských soudů (ICU) a podpořit samozvanou tzv. somálskou přechodnou národní vládu, která byla nedávno vyhnána z keňského hotelu, protože neplatila účty a pokoušela se získat kontrolu nad nikomu nepatřícím územím. Eritrea podpořila ICU a později hnutí Šabáb, aby tak oplatila somálskou podporu jejích vlastních snah o nezávislost. Třebaže se somálská přechodná vláda ocitla na pokraji kolapsu, prohlásila Etiopie v prosinci 2008 „misi“ za dokončenou, stáhla své vojáky a prohlásila, že „plán připravený Eritreou“ byl zmařen.

Bushova administrativa se několikrát pokusila prohlásit Eritreu za „stát podporující terorismus“. Eritrea veřejně odsoudila cizí intervenci do Somálska a prohlásila, že stažení etiopských sil potvrdilo správnost jejího názoru, podle něhož vojenská okupace nemůže zemi stabilizovat.

Eritrejský prezident Isaias Afewerki zůstává vzdorný a prohlašuje, že nezmění svůj záporný postoj vůči Západem podporované tzv. přechodné somálské národní vlády. „Neexistuje vláda, neexistuje ani somálský stát,“ prohlásil, a vyzval k uspořádání mírové konference za účasti všech zúčastněných stran včetně těch, které jsou Spojenými státy a Etiopií označováni za extrémisty. „Mír nemůže být zaručen bez toho, aby s vládou souhlasili všichni Somálci.“

Článek US Threatens to Invade Eritrea vyšel na antiwar.com 17. dubna. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 21.5.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.