Firmy přestaly propouštět, bez práce jsou už všichni Češi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/humor/2009/05/3147-firmy-prestaly-propoustet-bez-prace-jsou-uz-vsichni-cesi.htm

Jan Molič

Průměrná míra nezaměstnanosti od začátku května nadprůměrně vzrostla. V Jihočeském kraji, jako v prvním, dokonce prorazila 100% hrajici a dostala se až na historickou úroveň nepředstavitelných bilion násobku násobků procent nezaměstnanosti všech předchozích let procent. "Situace je vážná, " řekl dočasný ministr práce Netušil, "o co jde: Představte si to jako nezaměstnanost na dluh. Znamená to, že Češi se již nyní připravili o práci na stovky generací dopředu. "I když se teď rozhodnou něco dělat, bude to marné. I my na ministerstvu se snažíme něco dělat, ale jak říkám, je to marné."

Prognostický ústav přispěchal s výpočtem, z něhož vyplynulo, že je to opravdu marné. Závěr zní: Hrůza! Týmy ekonomů celé dvě poslední noci pracovaly, aby zjistily, že byly jedinými, kteří za poslední dvě noci pracovali. K diametrálně opačným výsledkům došli jen odborníci v antiprognostickém ústavu, který byl na základě závěrů prognostického ústavu zřízen, jako korekční autorita skutečnosti.

Kvůli nezaměstnanosti vykazuje průmyslová výroba už druhý týden tristní výsledky. "Podniky nemají na vyplácení mezd, a proto žádné nevyplácejí," sdělil rozzlobeným občanům z balkonu dočasný ministr průmyslu Kožený. "Také naše ministerstvo se dostalo do insolventního stavu a muselo proto propouštět. Propustili jsme všechny." Sám ministr však na pozici zůstal, neboť, podle svých slov, zjistil, že situaci zvládá stejně bravurně jako předtím.

Propad průmyslu dál pokračuje a ve srovnání s minulým měsícem výroba už skoro stagnuje. Průmysl je doslova na lopatkách. "Už nic nevyrábíme, protože jsme zjistili, ze to není potřeba a ani není kdo by vyráběl, " řekl mluvčí mladoboleslavské automobilky. Lidé přestali jezdit auty, protože mají hluboko do kapes. Pražáci prodali chaty Němcům, aby měli na vodu a o prodloužených víkendech hromadně zůstávají v Praze. Pozitivněji vidí situaci snad jen mluvčí mluvčího pražského magistrátu: "Díky krizi nebude třeba dostavět pražský okruh, čímž z ušetřených peněz nakoupíme nové reklamní propisovačky a informační stojany."

Nejen automobilový průmysl, ale celá průmyslová odvětví se potýkaji s problémy napříč celou Evropou. Nedaří se ani stavebnictví (pokles o 32%), ani strojnictví (pokles o 45%), ani školství (pokles o rovných 100%). Špatný výsledek během dubna zaznamenalo také velkoprodejnictví. Regály v obchodních centrech zejí prázdnotou. "Nikdo nepracuje a bez práce nejsou koláče," postěžovala si poslední pracující prodavačka Galerie Staročeská Plaza na Novém městě, Libuše Brambůrková. Všude je cítit zatuchlina a na poloprázdných regálech stojí jen několik lahví s octem. Lidé přestali i jíst.

Navíc kvůli německému šrotovnému trpí český vývoz. Ministerstvo obchodu dokonce nařídilo, v rámci projektu pomoci Německu, dovážet drcený německý průmysl. Ten tu ale nikdo nechce. "Copa já s tím budu dělat?" rozčiluje se paní Nováková, když rozbaluje přídělový balíček s německým sešrotovaným průmyslem. "Dyť se s tím nedá ani pořádně zatopit, jak to smrdí!" dodává.

Na návrat k viditelnějšímu růstu výroby, a potažmo růstu zaměstnanosti, si budeme muset počkat až do 12. prosince 2012, kdy dojde k přepólování světa. Z červených čísel se stanou černá, tvrdí ekonomové.

Ještě je ale brzy začít se jakkoliv radovat. V nadcházejících měsících lze alespoň čekat mírné zlepšení, neboť prudký pád by se měl zastavit - už nebude kam padat.

Článek byl publikován 16.5.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.