Banka KBC čelí vážným problémům

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/05/3146-banka-kbc-celi-vaznym-problemum.htm

Richard Král

Belgická KBC požádala včera nečekaně státního regulátora o ochranu a obchodování s jejími akciemi bylo zastaveno. Kritickou situací banky se včera mimořádně zabývala belgická vláda.

O nečekané situaci přineslo jako první informaci internetové vydání deníku Financial Times včera večer. Pokud by vláda bance opět pomohla, jednalo by se již o třetí kolo sanace za posledních 7 měsíců. Mluvčí belgické vlády potvrdil, že se ministři belgické vlády zabývali dalšími státními garancemi s přepokládaným požadavkem o další miliardu Eur.

KBC vykázala za rok 2008 čistou ztrátu 2,5 miliardy Eur, což otřáslo jejími základy. Od krachu ji zachránila jen bezhlavá státní pomoc. V říjnu 2008 dostala z kapes daňových poplatníků 3,5 miliardy Eur, v lednu 2009 „jen“ 2 miliardy Eur.

Zastavení obchodování s akciemi KBC bylo nezbytné, neboť po poklesu jejich hodnoty o 15% v úterý hrozil volný pád. Banka ve své žádosti o státní ochranu zmínila kolující „divoké pověsti“ (wild rumours). Obavy se mohou vztahovat k výsledkům banky za první čtvrtletí 2009, které by měly být zveřejněny dnes.

Současný vývoj směřuje k jedinému výsledku, kterým je zestátnění KBC a státní sanace jejích toxických aktiv. Konec KBC banky se bezpochyby negativně projeví i na stabilitě české ČSOB banky. Gradující bankovní krize naznačuje, že ještě tento rok bude česká vláda nucena sanovat české banky podobně, jako se dělo za neslavné tunelářské éry Zemanovy vlády a jak se děje nyní západně od našich hranic.

Článek byl publikován 14.5.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.