Syn Mahmúda Abbáse se chlubí svým bohatstvím

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/05/3127-syn-mahmuda-abbase-se-chlubi-svym-bohatstvim.htm

Jásir Abbás, 46letý syn palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, tento týden prozradil, že je milionářem, který se sám vypracoval a své obchody začal krátce po podepsání dohod v Oslu.

V rozhovoru pro dubajský ekonomický magazín Al-Aswak.net Abbásův syn pojmenovaný po někdejším vůdci palestinské autonomie Jásiru Arafatovi, prohlásil, že „většina Palestinců“, včetně jeho samého, „kolaboruje s Izraelem“.

Jeho výroky způsobily pohoršení v Ramalláhu, kde jeden z palestinských činitelů označil rozhovor za „skandální a neblahý“. „Bylo by lépe, kdyby byl Jásir nic neříkal, zvláště o bohatství,“ prohlásil tento činitel pro Jerusalem Post. „Jeho komentáře způsobily v palestinském vedení rozpaky.“

V rozhovoru, prvním svého druhu, tvrdil Jásir, který má kanadské občanství, že 25 procent jeho zisků šlo do rozpočtu palestinské autonomie. Naproti tomu palestinská vláda mu podle něho nikdy nenabídla ani volnou letenku nebo pilulku aspirinu pro dceru.

Podle jeho tvrzení mu palestinská vláda dluží spoustu peněz, ale on nemůže využít svého vlivu a postavení, aby dluhy vymohl, protože se chce vyhnout tomu, že by byl obviněn ze zneužívání otcova postavení.

„Velmi tvrdě jsem pracoval, abych své bohatství nashromáždil,“ prohlásil. „Stal jsem se boháčem dřív, než byl otec zvolen prezidentem a budu v podnikání pokračovat i po skončení jeho mandátu.“

V rozhovoru dále uvedl, že vlastní řadu společností (Falcon Trading Group) s ročním příjmem 35 milionů dolarů, ale nikdy nezískal žádná privilegia na základě toho, že je jeho otec prezidentem.

Na palestinská území přijel poprvé v roce 1996, získal palestinské doklady a založil svou první stavební společnost – First Option – s poměrně skrovným kapitálem. Jeho podnikání bylo tak úspěšné, že během krátké doby čtyř let založil větší firmu s nemovitostmi. Jedna z jeho menších společností, Falcon Tobacco, má monopol na prodej amerických cigaret Kent a Lucky na Západním břehu i v pásmu Gazy.

Neodpustil si také kousavý útok na vládu Hamásu, již označil za zodpovědnou za současnou hospodářskou krizi v pásmu Gazy. Dodal, že neočekává zaslání zahraniční pomoci Palestincům, dokud bude pokračovat mocenský boj mezi Hamásem a Fatáhem. „Povšiml jsem si, že takzvaná vláda Hamásu vynaložila 50 milionů euro. Nevím, kde ty peníze vzali a jak je použili.“

Na dotaz, zda obchoduje s Izraelci, odpověděl: „Jak byste chtěli dostat zboží do pásma Gazy, kdyby se izraelský ministr hospodářství nedomluvil s palestinským? Desítkám stoupenců Hamásu se dostává ošetření v izraelských nemocnicích. Většina Palestinců kolaboruje s Izraelem, zatímco zbytek se živí ze vzduchu.“

Článek PA officials scandalized at disclosure by Abbas's son of vast personal fortune vyšel 16. dubna na serveru JerusalemPost. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 1.5.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.