Izraelský ministr zahraničí: Amerika akceptuje jakékoliv rozhodnutí Izraele

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/04/3120-izraelsky-ministr-zahranici-amerika-akceptuje-jakekoliv-rozhodnuti-izraele.htm

Jason Ditz

V Rusku narozený ministr zahraničí Izraele Avigdor Lieberman udělil své první interview od nástupu do úřadu moskevskému Komsomolci a představil svou celkem unikátní představu zahraniční politiky, navíc vydal některá odvážná tvrzení.

Konkrétně Lieberman trval na tom, že ačkoliv USA podporuje řešení „dvou států“, které Izrael odmítl, Obama sám nepřijde s žádnou novou mírovou aktivitou, pokud Izrael neřekne, že to chce. „Můžete mi věřit,“ řekl Lieberman „Amerika akceptuje všechna naše rozhodnutí.“

Překvapivě také prohlásil, že Írán není největším strategickým nepřítelem Izraele. Tuto poctu věnoval Lieberman dvojici států Afghánistán a Pákistán. „Obě země se mohou rozpadnout a zformovat nakažlivou oblast radikalismu, kde vládne duch Osamy bin Ladena,“ řekl.

Ministerstvo zahraničí Pákistánu označilo Liebermanovo prohlášení za „neopodstatněné“ a doplnilo, že „jakákoliv snaha poškodit nebo izolovat Pákistán nebude úspěšná.“ Amerika se zatím k žádnému z Liebermanových prohlášení nevyjádřila.

Článek Israeli FM: US Will Accept Any Israeli Decision vyšel na antiwar.com 24. dubna. Překlad editor.

Článek byl publikován 27.4.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.