Víte, že existuje každoroční udílení ceny US Big Brother?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/04/310-vite-ze-existuje-kazdorocni-udileni-ceny-ius-big-brotheri.htm

Vladimír Stwora

Jde o podobnou recesi, jakou v Čechách zastupuje udělení ceny Rypák roku. Tato se týká lidských práv. Dostanou ji ti, kteří se v uplynulém roce nejvíce zasloužili o úspěšné porušení lidských práv, omezení svobody projevu a budování orwellovského státu. Cenou je plastika: lidská hlavy, na kterou našlapuje bota.

[cena US Big Brother]V těchto dnech proběhlo v Cathedral Hill hotelu v San Francisku slavnostní udílení této prestižní ceny. A zde jsou výsledky:

Za návrh nejvíce porušující naše soukromí

1.cena: The Expanded Computer Assisted Passenger Screening Program.
Systém automaticky identifikuje každého cestujícího letadlem a umožní (díky propojení různých vládních a bankovních databází) okamžitě zjistit nejen celou historii předešlých cest, ale také finanční situaci cestujícího a všech členů jeho rodiny, plus další demografické údaje.

2.cena: Video Surveillance Program
Masivní rozmístění kamer na veřejná prostranství.

Osobnosti ze světa obchodu a korporací

1. cena: Larry Ellison, nejvyšší šéf firmy Oracle, za návrh identifikačních karet pro každého občana Ameriky. Evidence má být vedena, pochopitelně, na databázi Oracle.

2. cena: Quest Communications za úspěšný boj proti soukromí údajů telefonních účastníků. Tyto údaje budou zpřístupněny firmám zabývajícími se telefonním marketingem.

3. cena: The Financial Services Coordinating Council za boj proti soukromí zákazníků všech bank ve všech státech.

Nejhorší státní úředník

1.cena: Palmu vítězství si odnáší generální prokurátor John Ashcroft. Neúnavně bojuje na mnoha frontách. Skvělých výsledků dosáhl na poli omezování soukromí obyvatel a potlačení svobody projevu. Úspěšně se mu podařilo prosadit do života několik zákonů, které jsou v rozporu s Ústavou Spojených států.

2. cena: Kalifornský guvernér Grey Davis za trojité veto zákonů na soukromí na pracovišti, sabotáž finančního soukromí a návrh zákona Cal-Patriot Act.

Cena za celoživotní dílo

1. cena: Admirál John Poindexter za NSDD-145 (neklasifikováno, ale citlivé) a za Office of Information Awareness umožňující šmírování každého jen pro případ, že je teroristou.

2. cena: Konzultační firma Booz-Allen and Hamilton za to, že doporučili FBI systémy, jako CALEA, Carnivore, produkty firmy Magic Lantern a množství dalších šmírujících hraček, o kterých ještě ani nevíme.

3. cena: Direct Marketing Association za bezpečné doručení spamu do našich emailových schránek.

Všem výhercům gratuluji.

Zdroj: http://www.privacyinternational.org/bigbrother/us2002/index.html

Článek byl publikován 23.4.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.