Finanční krize, nikoliv ozbrojení teroristé, ohrožuje USA

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/04/3096-financni-krize-nikoliv-ozbrojeni-teroriste-ohrozuje-usa.htm

Eric Margolis

Současná mezinárodní finanční katastrofa, upečena na Wall Street, vytvořila ve světě 25 milionů nezaměstnaných. Lidé kdekoliv jsou na Ameriku a její vůdce do krajnosti naštváni.

Americká bezpečnostní služba přiznává, že nikoliv al-Káida, ale finanční krize je největším ohrožením bezpečnosti USA.

Politikové vedoucích industriálních zemí na sumitu G20 v Londýně minulý týden hledali útočiště v číslech ve snaze ukázat, že tuhle nejhorší ekonomickou krizi od roku 1930 řeší.

Prezident Barack Obama zaznamenal úspěch. Požadoval po Evropě a Asii, aby se připojily k USA a utratily více miliard ke stimulaci trápené ekonomiky.

Americká vláda a FED už na stimulačních balíčcích prokázaně utratily nebo půjčily 12,8 bilionu dolarů – částku rovnající se 90% americké HDP v roce 2008.

Za účelem pomoci finančnímu průmyslu srazil FED úrokovou míru téměř k nule, krutě při tom potrestal spořitele a důchodce. Vzhledem k nemožnosti dále snížit úrokovou míru, zaplavuje nyní vláda ekonomiku miliardami dolarů vytvořenými z čistého vzduchu, což nezbytně povede k další hmotné bublině, inflaci akcií a případně ke snížení hodnoty dolaru.

Naproti tomu Evropa, Rusko a Japonsko z oprávněné obavy z inflace odmítají další stimulační balíčky. Jejich státy vymírají a nemohou si dovolit, jako USA, zatížit budoucí generace monstrózním deficitem.

Francouzský prezident Nicholas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová správně požadují více regulací mezinárodního finančního průmyslu. Evropa a Asie obviňuje finanční hazardéry a podvodníky z USA a Británie z vyvolání paniky. Nerozumné půjčování vyvolalo světovou krizi; další, ještě větší půjčování se sotva zdá být správnou medicínou.

Nicméně účastníci sumitu G20 nakonec souhlasili s navýšením pomoci o jeden bilion dolarů a s několika (nemnoha) regulacemi.

Ale tato finanční krize nebude vyřešena dokud nedojde k ozdravení amerického finančního sektoru, větší transparentnosti a odpovědnosti. Mnoho amerických finančních ústavů je nesolventních, jejich závazky převyšují jejich majetky. Nepřiznají to, stejně jako to nepřizná Obama, a také nepodniknou nutné akce vedoucí k ozdravění.

Je to proto, že americký finanční průmysl se stal příliš mocným. Finančnictví v USA je dnes hlavním průmyslem země s obratem zhruba 24 % HDP. Výroba se scvrkla na 12%. „Mistři světa“ z Wall Street zbohatli natolik, že byli schopni koupit si a manipulovat většinou politiků a státních regulátorů.

Investiční banky jako Bear Stearns, Lehman a Goldman Sachs rutinně půjčovaly 35-50 dolarů na každý dolar vkladu. Banky si půjčovaly peníze na jednoprocentní úrok a investovaly miliardy do podvodných nebonitních hypoték na 4 % s čistým ziskem 3%. Peníze byly dělány z peněz, ne z produktivity. Manažéři hedgeových fondů platili jen 15% daň z příjmu.

Zhroucení

Když se tenhle domeček z karet konečně zhroutil, použili bankéři peníze takto „vydělané“ na „přesvědčení“ Bushovy a Obamovy administrativy, aby je vykoupili. Na špičce finanční pyramidy dominující Americe je Goldman Sachs. Ironicky, mnoho finančníků právě z této banky řídilo Bushovy a Obamovy „záchranné plány“.

V nemravném, obscénním záchranném plánu pro AIG obdržela banka Goldman Sachs z Washingtonu čistých 12,9 miliardy dolarů – bez jakýchkoliv podmínek. Obama, John McCain, Hillary Clinton a každý, kdo je v kongresu důležitý, obdrželi z Wall Street trapně vysoké částky v hotovosti.

Tak, a teď se penězoměnci pokoušejí blokovat rozumné finanční reformy.

Pokud americké banky neuznají své skutečné ztráty, a pokud bude Bílý dům pokračovat v jejich záchraně a v placení záchranných balíčků, stanou se z nich podobně jako z bank v Japonsku v devadesátých létech zombie – kráčející živé mrtvoly.

Správným řešením by bylo vyčistit stůl a vyházet šarlatány a podvodníky, kteří přivedli banky k pádu.

Pak dočasně banky znárodnit, rozdělit do menších tak, aby v případě těžkosti mohly padnout a nemuselo se tvrdit, že jsou příliš velké na to, aby se dovolil bankrot.

Bankéři, makléři, agentury pro hodnocení úvěrů, všichni, kteří jsou odpovědni za největší podvod v americké historii, „umělci“ s Alt-A nebonitními hypotékami by měli dělat společnost Bernie Madoffovi za mřížemi.

Krize a následná panika v roce 2008 ukázala holou pravdu, totiž jak velmi Wall Street ovládla a manipuluje americkou vládu. Osa zločinu Wall Street a Washingtonu musí být přerušena.

Nadešel čas pro Obamu vyhnat penězoměnce z chrámu.

Článek Financial crisis, not armed terrorists, greatest threat to U.S. security vyšel 5. dubna v Toronto Sun, odkud jej převzal informationclearinghouse.info. Překlad editor.

Článek byl publikován 9.4.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.