Cirkus Obama

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2009/04/3094-cirkus-obama.htm

Petr Šleder

Tak máme tu velikou událost za sebou. O víkendu naší krásnou malou zemi navštívil největší americký cirkus Obama. Okřídlené maringotky cirkusu přistávaly na Ruzyňském letišti jedna za druhou, aby vyložily ty desítky záhadných alegorických vozů a stovky po zuby ozbrojených a vycvičených gladiátorů.

Hlavním a netrpělivě očekávaných číslem cirkusu bylo předvádění slavných cvičených opiček. Jedna se jmenovala "Prezident USA“ a druhá měla rozkošné jméno "První dáma". Pokud mohu soudit, vystoupení opiček bylo velmi dobře nacvičené a velice sympatické. Obzvláště několik málo slov pronesených v domorodém jazyce publikum velice nadchlo. Jak se později ukázalo, drezérem byl domácí policista a „Prezidenta USA“ učil ta památná česká slova ve výtahu, cestou do hotelového pokoje.

„První dáma“ si získala srdce Čechů svojí zálibou v židovské historii. Naše masmédia dokonce přinesla informaci, že její bratranec je ortodoxní rabín, takže není divu, že židovské utrpení a košer jídla patří k jejím zálibám i na zahraničních cestách. Média nás neúnavně informovala, co roztomilého „První dáma“ opět provedla. Tu si nazouvala lodičku při vystupování z alegorického vozu, tu zase přišla na jednání navzdory protokolu bez punčoch, nebo si spiklenecky vyměnila telefonní číslo s paní Klausovou. Zvídavému publiku už chyběla pouze informace, že „První dáma“ po večeři na toaletě hotelu Hilton vytlačila něco o velikosti hrocha.

Jedna věc mi ovšem neustále vrtala hlavou. Kde jsou šašci a klauni?! Proč nevystupují z okřídlených maringotek a nedovádí vesele po letištní ploše? Ke každému dobrému cirkusovému představení přeci neodmyslitelně patří. Později bylo vše jasné. Klauni a šašci už tady byli. Byl to ten hýkající dav na Hradčanském náměstí, mávající fasovanými bezpečnými vlaječkami a byli to také všichni mediální komentátoři a jejich přitroublé publikum.

Cirkus odjel a zůstala po něm pachuť čehosi. Čehosi, co nám říká, že něco je špatně.

Článek byl publikován 8.4.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.