Mluvčí Iniciativy vystoupila na slyšení v Evropském parlamentu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2009/03/3073-mluvci-iniciativy-vystoupila-na-slyseni-v-evropskem-parlamentu.htm

Ve středu 25. března 2009 se ve Štrasburku uskutečnila konference Ne základnám, organizovaná Stranou evropské levice, evropskými protiválečnými organizacemi a organizací International Network for the Abolition of Foreign Military Bases (Mezinárodní síť za zrušení cizích vojenských základen). Konference se zabývala americkou vojenskou přítomností v Evropě a koordinovat společný postoj k této problematice na evropské úrovni.

Účastnili se jí zástupci z Německa, Itálie, Francie, Belgie, Řecka, Irska, Británie, Švédska a řady dalších zemí. Kromě neformálních seminářů, z nichž řadu vedl německý europoslanec Tobias Pflűger, bylo součástí programu i odpolední slyšení v Evropském parlamentu.

„Na evropské úrovni jsou americké vojenské základny tradičním tématem, Česká republika přináší novou perspektivu. Je to perspektiva země, pro niž se radarová základna stala zásadním politickým střetem, v němž vláda minulý týden podlehla vytrvalé opozici na různých úrovních, a jehož dozvuky budou podstatné i při úterním hlasování o nedůvěře vládě,“ říká Jana Glivická, mluvčí Iniciativy Ne základnám, která na konferenci Iniciativu zastupovala.

Iniciativa Ne základnám konstatuje, že práce na mezinárodní úrovni byla vždy integrální součástí jejich snah. Evropský parlament je důležitým fórem, na němž je třeba o problematice vojenských základen diskutovat. Až bude definitivně ukončen pokus české vlády o dobrodružné bilaterální experimenty s nefungujícími vojenskými systémy, bude třeba začít hledat realistickou a udržitelnou bezpečnostní politiku. K tomu si Česká republika jistě nevystačí sama, ba ani společně s onou dnes již mýty opředenou „transatlantickou vazbou“.

Článek byl publikován 27.3.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.