Krize

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/02/3018-krize.htm

Angelica

Kdyby se někdo obtěžoval a spočítal, kolikrát se za jeden jediný den objeví v mediích slovo "krize", bylo by to zcela jistě velké číslo. Krize je tedy velká krize, budu proto ji psát s velkým ká. Doufám, že to ocení.

Osobně si Krizi povětšinou představuji jako jakousi fantasy postavu, takovou Babu hladovou. Rozcapeně sedí u našeho stolu, spí s námi i bdí a neušetřila ani naše zdraví. Je to sice strašidelné, ale jinak velice pohodlné a určitě v tom nejsem sama. Dám krk, že je nás víc, na které Krize odkudsi přikvačila nebo byla vyslána a poskytuje nám nevítané, ale i vítané. Nevítaně nám ukrádá z finačních zdrojů a rezerv a zpochybňuje naše konzumní vyhlídky. Vítaně nám přináší alibi. Vyrazili vás z práce? Nejste lempl, je Krize. Napůjčovali jste si peníze, abyste se mohli "těšit" z věcí, které vám ještě dlouho nebudou říkat Pane již dnes, a nemáte na splátky? Jistě, že nejste lehkomyslní a lační, přišla Krize. Nedaří se v podnikání? Ani nemůže, válcuje vás Krize. Chcete někoho opustit pro někoho jiného? Učiňte tak bez meškání (a bez pocitu viny), stačí, že vás deptá Krize.

Nebudu to natahovat, Krize se prostě usalašila všude. Baba hladová.

No a to by stačilo. Myslím ty metafóry. Takhle o tom megaprůseru může psát člověk, který od Krize nedostal po čuni (nebo si to nevšiml), sedí si kompu a stará se hlavně, aby se to dobře četlo. Trochu málo i na mě.

Takže ze solidarity k lidem, kterým Krize zničila plány, poctivě vybudované dílo, zdraví, vzala budoucnost a někdy i život, a s vědomím, že takovým člověkem mohu být zítra i já, ráda bych znala odpovědi na pár otázek.

1) Jak a proč Krize vznikla?
Jako důsledek zbytnělého deficitu zdravých instinktů, rozumné soudnosti, elemetární morálky, korektivu potřeb a proto, že jsme z živých tvorů ti nejnepoučitelnější.
2) Kdo nebo co za Krizi může?
Všichni. My, kteří umíme číst, psát a počítat víc než ti, kteří to neumí.
3) Co nám Krize vezme?
Snad trochu egomanikální pýchy, líné ignorance a trestuhodné nezodpovědnosti vůči svým nebytostnějším zájmům.
4) Co nám Krize ponechá?
Většině z nás všechno, co skutečně k životu potřebujeme.
5) Co nám dá?
Nám, doufám, NIC, ale přírodě by Krize trochu odlehčit mohla. Od nás a našich "potřeb".

Na to, co konkrétně dělat v Krizi, se neptám. V divoké vodě, každý plave jak umí a dokud mu stačí síly. Například neplýtvá dechem na metafóry:).

No a můžete pokračovat…

Článek byl publikován 23.2.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.