OSN:

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/01/2991-osn.htm

Šéf humanitárních operací OSN John Holmes potvrdil, že Izrael uzavřel hraniční přechody do Gazy v rozporu s mezinárodním právem.

Izrael otevřel své hranice s Gazou krátce v úterý. Přechody byly však znovu neprodyšně uzavřeny ten samý den poté, co byl izraelský voják zabit explozí bomby na hraničním přechodu. K útoku se nepřihlásila žádná skupina.

Izrael odpověděl okamžitě zabitím farmáře na hraničním přechodu a zahájením nového kola útoků na území u pobřeží.

Palestinští svědci říkají, že izraelské helikoptéry se také vznášely ve vzduchu a střílely z automatických zbraní. Izraelská stíhačka způsobila aerodynamický třesk nad Gaza City.

„Izrael má v tomto kontextu obzvláštní odpovědnost jako okupační mocnost, protože kontroluje hranice Gazy s Izraelem, aby dodržoval příslušná ustanovení mezinárodního humanitárního práva“, řekl Radě bezpečnosti OSN ve středu šéf humanitárních operací OSN.

Informujíce 15člennou Radu o své nedávné návštěvě Gazy Holmes požadoval okamžitou akci z izraelské strany.

„Je proto kritické, aby byly izraelskými úřady přijaty okamžitě nové kroky k potvrzení znovuotevření hraničních přechodů“, řekl.

Přes 1300 Palestinců – původní obyvatelstvo země – bylo zabito a 5450 dalších zraněno během 23denní izraelské operace Lité olovo v Gaze.

Nejméně 460 z těchto obětí byly děti.

Podle čísel z Tel Avivu bylo zabito 13 lidí, z toho 3 civilisté a 10 vojáků.

Článek UN: Israel failed in duties as occupier\' vyšel na serveru www.presstv.ir 28. ledna 2009.

Článek byl publikován 29.1.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.