Projev okrajkovaný posedlostí a jinak už ničím

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/04/298-projev-okrajkovany-posedlosti-a-jinak-uz-nicim.htm

Robert Fisk

Areil Šaron to nemohl udělat lépe. Hromada obvinění na adresu okupovaných, nejméně padesátkrát v deseti minutách použito slovo teror, stručná poznámka, ze které mrazí, o "okupaci" a (jen jednou zmíněno) zabírání palestinské půdy, projev ukončen potřebou izraelského soucitu, to vše je důkaz naprostého Bushova selhání, co se týče pochopení tragédie, kterou - a to se očekávalo, bude řešit.

Zloděj se stal obětí a oběť zlodějem. Jak je daleko vlastně z Růžové zahrady Bílého domu do Betléma? Takže se nám americký ministr zahraničních věcí Colin Powell chystá příští týden navštívit oblast bojů. Příští týden? Proč ne hned?

Samozřejmě proto, aby Washington (který se podle izraelských listů opakovaně ptá Šarona, jak dlouho hodlá okupovat palestinská města), poskytl izraelskému prvními ministru dostatek času k ukončení své invaze, zničení palestinské infrastruktury a rozpuštění palestinské administrativy.

Projev (Šaronův) byl olemován posedlostí "války s terorismem": Irák sponzoruje terorismus finančními příspěvky rodinám pozůstalých mučedníků a Sýrie se nedokáže rozhodnout, zda je pro teror nebo proti.

Evropská unie, která se obává zvýšení ceny nafty a následného efektu na ekonomiku eurozony, vyslala do Izraele misi s typickým výsledkem: Pan Šaron sdělil členům mise, že nemohou Jásira Arafata v Ramallahu navštívit. Delegace, která zpočátku učinila prohlášení, že Američané jako mírotvorci na Středním východě selhali, tedy sbalila kufry a odjela v několika hodinách.

Bude ale pan Powell úspěšnější? Hodnota dolaru proti světovým měnám poklesla z důvodu obav o krizi na Středním východě - dobrý důvod, stejně jako ty ostatní - pro Bushe začít jednat. K tomu možnost omezení produkce nafty, ačkoliv by více uškodila EU, musela dopomoci prezidentovu rozhodnutí vyslat Powella.

Nicméně, palestinští bomboví sebevrahové byli hlavním obsahem Bushova projevu. Hovořil o osmnáctileté palestinské dívce, která se vyhodila do vzduchu a usmrtila při tom sedmnáctiletou izraelskou dívku. Hovořil o snu židovského státu žít v míru se svými sousedy. "Teror musí být zastaven ...žádný národ nemůže vyjednávat s teroristy...vůdcovství, nikoliv teror... buď jste s civilizovaným světem, nebo s teroristy... všichni na Středním východě... musí terorismus odmítnout...Vyzývám palestinské vedení, aby učinilo všechno, co je v jeho moci, aby zastavilo terorismus. Arafat souhlasil, že přivede teroristy pod kontrolu a selhal. Opakovaná okupace West Bank je dočasná," oznámil prezident Bush důvěřujíc slovům izraelských okupantů. "Vražedné bombové mise by mohly ukončit naději na samostatný palestinský stát.

Všechny dosavadní projevy o jedenáctém září se týkaly Středního východu. Nepřátelé Izraele musí být vymýceni: Al-Aqsa, Hamas, islámský džíhad a Hizbollah. Celý Bushův projev se točil kolem blaha a prosperity Izraele, pouhé tři minuty věnoval Palestincům a jejich 35 let trvajícím životem v okupované zemi. "Izrael by mněl," rozhodl se Bush, "brát ohledy na znepokojení palestinského národa."

V projevu byly rituálně zmíněny rezoluce OSN 242 a 338, které požadují, aby se Izrael stáhl z území okupovaných od roku 1967, ale Šaron už dříve řekl, že to nepřichází v úvahu. Rovněž bylo v Bushově projevu zmíněno zastavení šíření židovských osadníků na palestinském území, ale židovské osady jsou budovány dokonce rychleji než dříve.

Kámen by se ustrnul nad utrpením izraelských rodin, jejichž členové byli tak šibalsky zabiti palestinskými vražednými útoky. Ale kde zůstal Bushův soucit pro mnohem větší počet palestinských mrtvých zabitých za posledních 19 měsíců Izraelci? A kde zůstalo odsouzení izraelských komand smrti, zničení domů a krádeže půdy? V Bushově projevu prostě neexistovaly.

Samozřejmě že peníze "mučedníkům" nejsou určeny pouze bombovým sebevrahům. Dostane je každá rodina, které byl někdo zabit Izraelci, vybavených většinou americkými zbraněmi. Pochopitelně, Amerika nikdy nenabídla kompenzaci nevinným, zabitým při útoku raket země-vzduch, prodaných Izraeli.

Mnohem poučnější než Bushův projev bylo krátké oznámení, které na tiskové konferenci pronesli zvláštní vyslanec OSN Terje Larson a Nigel Roberts, místní ředitel Světové banky. Apelovali na obě strany, aby ukončily vlnu násilí a respektovaly mezinárodní zákony. Obvinili Izrael stejně jako Palestinu z jejich opakovaných porušení. Tzv. "uzavřena vojenská zóna" je, podle pana Larsona, nezákonná a přímo porušuje dohodu z Oslo. Pan Roberts hovořil o vzedmuté vlně násilí jako o nebezpečí, které by mohlo "uložit k ledu" jedinečnou možnost usmíření.

Ale "uzavřené vojenské zóny" včera dosáhly dalšího vítězství nad západními televizními stanicemi. Stanicím BBC, Sky a CNN s vlastními posádkami na místě bylo znemožněno natáčení v okupovaných oblastech. Tyto stanice vysílaly záběry z bojů v Betlémě natočené izraelskými vojáky. Raději, než aby odmítly tyto záběry, pokud jim nebude povolen přístup vlastní posádky k masakru, všechny tři stanice se poslušně sklonily před izraelským požadavkem a použily film natočený okupační posádkou. Další milník v kolapsu žurnalistiky na Středním východě. Ale ne tak důležitý jako kolaps amerických mírotvorců.

Článek byl publikován 6.4.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.