Pojďte v Torontě do kina na české filmy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/kultura/2002/04/297-pojdte-v-toronte-do-kina-na-ceske-filmy.htm

Věra Kohoutová

Není příjemné číst pozvánku do kina, a na české filmy? A ještě k tomu na festivalové? Že nevíte co a kde?

Takže od 22. do 28. dubna proběhne Finále plzeňského festivalu, na němž můžete vidět téměř vše, co se natočilo v Čechách a na Slovensku za poslední rok nejen v celovečerní tvorbě, ale i v dokumentárním filmu; můžete vidět také to, co natočili studenti FAMU či nezávislé produkce. Historická sekce bude letos věnována holocoustu. Pokud budete mít o tento festival zájem, není nic jednoduššího, než si zavolat do redakce Satellitu (416.530 4222), který je stejně jako vloni mediálním partnerem tohoto festivalu, nebo přímo do festivalové pokladny 416.968-film.

Co se nabízí? Filmy dobře natočené a dobře obsazené. Filmy, které člověka potěší a filmy, které přinutí trošku o věcech života a smrti i přemýšlet. Ostatně, česká kinematografie nikdy nepatřila k těm na chvostě. Je jen příjemné vědomí, že po čase "demokratického" tápání se opět našli nejen dobří režiséři a herci, ale co je neméně důležité i dobré náměty.

Takže k věci: přehlídka českých filmů bude uvedena v Cinemathegue Ontario - Art Gallery of Ontario, 317 Dundas St. W. v Torontě.

[Tiscali]Pá 12. dubna, 18.30 - Paralelní světy, 2001, režie Petr Václav, hrají Lenka Vlasáková a Karel Roden (neznám Lenku, ale znám Karla Rodena jako herce - je bezvadný, sugestivní, přesvědčivý, logický, nefalešný - stojí za to jej vidět)

Pá 12. dubna, 20.45 - Pelíšky, 1998, režie Jan Hřebejk, hrají Miroslav Donutil, Jiří Kodet aj. (Tak to se opravdu vidět musí, je to úžasný film, se spoustou opravdu vtipně naaranžovaných gagů, s vynikajícími herci a vynikajícího obsahu. Budete si připadat opravdu jako doma v oněch 60.-70. letech. V Česku obletěl kina několikrát, a řeklo-li se Pelíšky, tak to bylo jako byste mluvili o stejné domácnosti. Schválně, vyzkoušejte si to.)

So 13. dubna, 20.45 - Knoflíkáři, 1997, režie Petr Zelenka, hrají Jiří Kodet a Bořivoj Navrátil aj. (Nevím, nechci nikoho v jeho volbě ovlivňovat, ale přestože jsem film již viděla, neutkvěl mi moc v paměti. Zato výborné herecké výkony ano, Kodet je výborný a zralý herec.)

Ne 14. dubna, 15.00 - Ene Bene, 1999, režie Alice Nellis, hraje Iva Janžurová se svou dcerou aj. (Pěkný film, i když ze zdánlivě okoukaného prostředí. Hlavním námětem nejsou volby, i když se to vlastně za jejich konání všechno odehraje, ale hlavně ono lidské, co na lidech ještě lidského zůstalo, a to za krátkého trvání demokracie u nás doma.Vynikající herecké výkony obou Janžurových- resp.Ivy Janžurové a její talentované dcery Theodory Remundové, vždy skvělého Leoše Suchařípy, Evy Holubové aj.)

St 17. dubna, 18.30 - Anděl Exit, 2000, režie Vladimír Michálek, hrají Klára Issová a Jan Čachtický (bohužel neviděla jsem, ale režisér má za sebou kafkovský přízračný film Amerika, Zapomenuté světlo a okupační drama Je třeba zabít Sekala - všechno jsouto velice silné snímky s dobrým hereckým obsazení a vynikajícími výkony - tyto jsem viděla a dodnes přesně vím, o čem jsou. Takže, co lze z toho usoudit? Opět příslib kvalitní podívané a "prožívané".)

St 17. dubna, 20.45 - Co chytneš v žitě, 1998, režie Roman Vávra, hrají Andrea Eisnerová, Ladislav Frej aj. (Rovněž jsem neviděla, ale hodně o něm četla. Mikrodrama, tři povídky o tom, co vše lze zažít v lánu obilí. Reflexe měnících se sezón v žitném poli je přirovnávána k měnícím se obdobím v lidském životě. Zajímavé pojetí. Širokoúhlý středometrážní snímek s ironickým názvem Co chytneš v žitě vyhrál na festivalu FAMU '95 Maxima a stal se tak nejlepším studentským snímkem roku.)

Čt 18. dubna, 18.30 - Návrat idiota, 1999, režie Saša Gedeon, hrají Pavel Liska a Anna Geisslerová. (Inspirováno hlavní postavou románu F.M. Dostojevského Idiot. Je to zajímavý snímek, chvíli si zvykáte na prostředí, pak na hlavní postavu a nakonec hledáte vztahy mezi postavami, abyste nalezli smysl: lehce absurdní příběh - Olga miluje Emila, Emil miluje Annu, Anna miluje Roberta - idiot miluje všechny. Kdo ale miluje idiota? Není to zajímavé vhlédnutí do života?)

Čt 18. dubna, 20.45 - Zapomenuté světlo, 1996, režie Vladimír Michálek, hrají Boleslav Polívka, Veronika Žilková. (Film jsem měla možnost již shlédnout, je tomu nějaký ten pátek, a ještě dnes cítím tu emoci v něm. Silný zážitek, velice dobré herecké výkony - Veronika prý si vybírá, než něco přijme - říká se o ní. A Bolka sice nezbožňuju, ale tady sehrál roli oduševnělého katolického faráře plného lidského prožitku. Stojí za to vidět.)

Pá 19. dubna, 20.45 - Otesánek, 2000, režie Jan Švankmajer, hrají Veronika Žilková, Jan Hartl. Film získal Českého lva jako nejlepší snímek minulého roku. (Nejprve si ujasněme jméno režiséra - známé, dokonce velice známé jméno, které se zaskvělo již na několikerých snímcích - např. nejnovější Spiklenci slastí, Něco z Alenky, Skalpel, prosím, Kyvadlo, jáma a naděje, Tři veteráni, Anděla ještě nevečeřela aj. A teď k pohádkovému ději, protože film je skutečně natočen podle něj: manželé, kterým příroda odepřela mít dítě, se jmenují Horákovi. Dítě, jež je "zrozeno" z otesaného pařezu, pokřtili Otik...neviděla jsem, ale pohádky miluji, a navíc je tam jméno "Žilková", takže je rozhodnuto...půjde o torontskou premiéru. )

So 20. dubna, 20.45 - Samotáři, 2000, režie David Ondříček, hrají Jitka Schneiderová, Labina Mitevská. (Film jsem viděla dokonce na filmovém festivalu v Torontě, ale nejsem si jista, zda jsem z něj nadšena ještě dnes. Dobrá režijní práce, zajímavé pojetí některých postav. Stručně řečeno- mladí hledají sami sebe.)

Po 22. dubna, 19.00, V pasti, 2000, a Bitva o život, 2001, dva dokumenty. První Heleny Třeštíkové o Katce, která žije se svým přítelem Laošem a o jejich závislosti na heroinu. Druhý zachycuje atmosféru v malém městě, kde nezaměstnanost dosáhla dvaceti procent.

A ještě jedna nabídka: Ne 7. dubna, 15.30 - Gypsies of Svinia

Ne 14. dubna, 13.00 - If only I were Indian - oba snímky, které se dotýkají Čech a Slovenska, jsou od Johna Paskieviche.

Takže ještě popřát hezkou podívanou a hezké zážitky. Pokud budete mít po shlédnutí snímků co sdělit i ostatním, udělejte to. Diskuse na téma film je vždycky zajímavá. (Podle čtrnáctideníku Satellite č.6/02)

Článek byl publikován 5.4.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.