Totalita se vrací

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2009/01/2963-totalita-se-vraci.htm

Wenzel Lischka

Občané, totalita se vrací! Už je zase sychravo jako v Listopadu. Dávejte si pozor na klíče, možná je budete potřebovat. Skeptikové tvrdí, že žádná totalita nikam neodešla, ale že jenom expandovala. Mají pro své tvrzení podporu od astronomů. Vesmír se přece rozpíná. Přinejmenším to lze dokázat na růstu životních nákladů, a především na blbosti.

Blbost je dvojího druhu. Nikdo neví, která je lepší, zda ta uvědomělá nebo neuvědomělá. Při té neuvědomělé totiž člověk vůbec netrpí (avšak všichni okolo). Při té uvědomělé budete trpět jenom vy. Všechny pokusy tuto nemoc léčit postupně selhávají. Spočívají totiž v zapomínání.

Zapomínání má tu vlastnost, že nakonec zapomenete, na co jste vlastně chtěli zapomenout, a ono se to náhle nečekaně ukáže se vší překvapivou silou. Jedním z takových hlavních překvapivých zapomnění je smrt. Dalšími jsou stáří, nemoc a bolest. Na vymýšlení tisíců způsobů jak na tyto zapomenout jsme ti nejlepší prvotřídní kádři.

Zrovna tuhle jsem na jeden způsob jak zapomenout na smrt narazil. Jeho základ spočíval ve sledování televize a zasílání SMS zpráv do ankety diváků, kterého ze dvou prominentních politiků (mezi námi blbců) by volili. Jedna zpráva stála deset korun, a úplně jsem přitom zapomněl, že tím největším blbcem jsem sám já. A co vy? Jak jste na tom?

Jo, tak s tou totalitou bacha! Vypadá to, že se vrací. Seděl jsem totiž tuhle na nádraží a čekal na přípoj. Neuvědoměle jsem si vedle sebe na lavičku položil klíče od bytu. Budete se divit, ale nikdo mi je neukradnul!

Článek byl publikován 16.1.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.