Olmert: Řekl jsem Bushovi, aby nehlasoval pro rezoluci RB OSN o Gaze

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/01/2957-olmert-rekl-jsem-bushovi-aby-nehlasoval-pro-rezoluci-rb-osn-o-gaze.htm

Izraelský premiér Ehud Olmert říká, že minulý týden řekl prezidentu Bushovi, aby nehlasoval pro rezoluci Rady bezpečnosti OSN ohledně pásma Gaza.

„Rekl jsem mu (Bushovi), že by Spojené státy neměly hlasovat pro takovou rezoluci. Okamžitě telefonoval ministryni zahraničí a nařídil jí nehlasovat pro rezoluci,“ řekl Olmert.

Minulý čtvrtek přijala Rada bezpečnosti OSN rezoluci 1860 požadující okamžité příměří mezi izraelskou armádou a Hamas v pásmu Gaza a okamžité stažení izraelských vojsk z Gazy. Amerika byla jedinou zemí, která se zdržela hlasování. Čtrnáct z patnácti zemí RB hlasovalo pro rezoluci.

Podle Olmerta Bush nařídil ministryni zahraničí Condoleezza Rice zdržet se hlasování.

„V noci ze čtvrtku na pátek, když ministryně zahraničí chtěla být první v Radě bezpečnosti, která hlasuje pro příměří, my jsme si to nepřáli,“ sdělil Olmert v projevu v městě Aškelon.

„Řekl jsem, 'sežeňte mi Bushe na telefon.' Řekli mi, 'je právě ve Filadelfii, přednáší projev.' Odpověděl jsem, 'to mě nezajímá. Potřebuji s ním hovořit teď.' Odešel z pódia a hovořil se mnou,“ doplnil Olmert.

Navzdory širokému světovému odsouzení izraelské akce v Gaze obvinila Bushova administrativa Hamas z provokace Tel Avivu tím, že z pobřeží regionu odpalovala rakety do Izraele.

Hamas, demokraticky zvolená vláda v pásmu Gaza, požaduje úplné stažení izraelských vojsk, otevření hraničních přechodů do Gazy a ukončení 18 měsíců pokračující blokády pobřežní enklávy – domova 1,5 milionu Palestinců.

Tři týdny izraelské ofenzívy v pásmu Gaza stálo život nejméně 919 Palestinců, zraněno bylo 4100 Palestinců.

Článek Olmert: I told Bush not to vote for Gaza resolution vyšel na serveru thetruthseeker.co.uk 13. ledna. Překlad editor.

Článek byl publikován 14.1.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.