Izrael testuje v Gaze nové zbraně

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/01/2955-izrael-testuje-v-gaze-nove-zbrane.htm

Izrael testuje v Gaze nový typ extrémně hnusné zbraně, říkají dva lékaři, kteří deset dnů pracovali v nemocnici na válkou zničeném palestinském území, a teď se vracejí do Norska.

„Existuje velmi silné podezření, že Gaza se nyní stala pokusnou laboratoří pro nové zbraně,“ řekl na letišti v Oslo Mads Gilbert, když referoval o druzích zranění, které se svým kolegou Erikem Fosse viděli při práci v nemocnici Shifa v Gaze.

Dva lékaři vysláni 31. prosince do válečné zóny propalestinskou pomocnou organizací NORWAC potvrdili, že nalezli jasné známky toho, že v Gaze byla použitá experimentální výbušnina Dense Inert Metal Explosives (DIME).

Jde o novou generaci velmi silných malých náloží explodujících s nesmírnou razancí a rozptylem v okruhu pěti až deseti metrů, řekl jedenašedesátiletý doktor Gilbert.

„Neviděli jsme oběti zasažené přímo těmito bombami, protože ty jsou prostě roztrhány na cáry a nepřežijí, ale zaznamenali jsme několik velmi brutálních amputací bez zranění šrapnely, což nás vedlo k silnému podezření, že byly způsobeny výbušninou DIME,“ řekl.

„Zbraň způsobí odtržení tkáně od masa. Zranění od šrapnelů vypadá úplně jinak. Třicet let léčím zraněné v různých válečných oblastech, viděl jsem velké množství různých ran, ale to, co jsem teď viděl v Gaze, vypadalo úplně jinak,“ řekl osmapadesátiletý Fosse.

„Jste-li v bezprostřední blízkosti zbraně DIME, je to jako vám byly utrženy nohy. Obrovská tlaková vlna a žádný šrapnel,“ vysvětluje.

Dr. Gilbert rovněž obvinil Izrael z použití této zbraně v Libanonu v roce 2006 a předtím v Gaze a zmiňoval výzkumy ukazující, že zranění způsobené těmito trhavinami mohou už za necelých šest měsíců vyvolat smrtelnou formu rakoviny.

„Izrael by měl zveřejnit, jaké zbraně používá a mezinárodní společenství by to mělo vyšetřit,“ řekl a zdůraznil rozsah škod zjevně způsobených novou formou trhavin.

„Jsme oba celkem otrlí, co se týče válečných zranění, ale tenhle druh amputací je mimořádně ošklivý a pro mnoho našich pacientů smrtelný,“ řekl Gilbert.

Článek Israel testing nasty weapons in Gaza, claims Mads Gilbert vyšel na australském serveru news.com.au. Překlad editor.

Článek byl publikován 13.1.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.