Proč se Al-Zaidi omlouvá?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/12/2923-proc-se-al-zaidi-omlouva.htm

Vladimír Stwora

Irácký novinář, který vrhl po Bushovi boty, se veřejně omlouvá, kaje, a prosí premiéra Malikiho o odpuštění. Tvrdí to irácké zdroje.

Muntazer al-Zaidi napsal v dopise, že jeho "velký ošklivý čin je neomluvitelný," řekl Jasin Majeed, tiskový poradce premiéra Malikiho.

Ve své žádosti o milost Zaidi píše: "Pamatuji si na léto 2005, kdy jsem vaši excelenci interviewoval a vy jste mi řekl: 'Pojďte dále, toto je váš dům.' Nyní se tedy dovolávám vašeho otcovského citu a prosím o odpuštění."

Rozumíte tomu? Já ne. Ale mám z toho divné loupání v zádech. Buď byl al-Zaidi na drogách, nebo to bylo od začátku sehráno (napadlo někoho, jak mohl Bush poznat z letící boty její velikost? Jeho první slova byla: "Mohu vám říct, že to byla černá bota velikosti 10."), nebo ho zlomili. Ale tak rychle?

Nejspíše to spolu nesouvisí, ale proč nechal Maliki v posledních třech dnech zatknout 35 svých kolegů?

Další podivnosti: Nikdo přesně neví, kde vlastně al-Zaidi je. Prý v nemocnici v Zelené zóně. Prý má zlomenou ruku a další rány utržené při jeho "pacifikování" bezpečnostními službami. Jenomže al-Zaidiho od incidentu vlastně nikdo neviděl. Ani jeho rodina. Dnes měl stanout před soudcem a prý spolupracoval, ale nikdo z novinářů, ani jeho blízkých tam nebyli.

A jeho obhájce Dhiya al-Saadi řekl, že svého klienta dosud neviděl! Prý zítra požádá o dovolení se s ním setkat a rovněž požádá o propuštění na kauci. Jak mohl al-Zaidi stanout před soudcem, když dosud nemluvil se svým obhájcem? Možná je to v arabském světě běžné, ale nějak se mi zdá, že nám není říkáno všechno.

Mimochodem, Muntazerův bratr Dhargham o pravosti dopisu pochybuje. Informuje o tom Al Jazeera. A Dhargham rovněž prohlásil, že jeho bratr byl ve vězení mučen. Ruce má prý zlomené obě a nikoliv z toho, jak se pral s bezpečnostní službou, ale později.

Jo, a ty boty, za jednu z nichž nabízel nabízel saúdskoarabský podnikatel 10 milionů, prý bezpečnostní služba zničila, když v ní hledala výbušniny nebo jiné svinstvo.

Článek byl publikován 19.12.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.