Problémy s imigranty ve školách mají i v Izraeli

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/12/2910-problemy-s-imigranty-maji-i-v-izraeli.htm

Abe Selig

Rodiče, kteří požadují, aby dvě arabské dívky přestaly docházet do stejné školy (v Tel Avivu) jako jejich dětí, odmítají nařčení z rasismu; uvádějí, že důvodem jsou obavy o kvalitu vyučování.

Konflikt vznikl na základní škole Hagalil ve čtvrti Hatikva poté, co školský odbor povolil zapsat do školy obě dívky bydlící v příslušné spádové oblasti. I v těch několika městech, kde žijí Židé a Arabové společně, většinou preferují bydlení a školu odděleně.

Hatikva je dlouhodobě oblastí sociálně slabších trpící kriminalitou a problémy s drogami. Příliv imigrantů a zahraničních dělníků v posledním desetiletí vyvolal u místních obyvatel zvýšenou ostražitost a k napětí přispělo také to, že mnoho dětí zahraničních dělníků začalo chodit do místní školy.

Jádro starousedlíků z Hagalil odmítlo nařčení z rasismu; mají obavu, že akademická úroveň tříd jejich dětí může klesnout, přibudou-li do tříd děti, které neovládají hebrejštinu.

„Školní odbor už nám tady odložil africké děti a teď tady posílají i děti arabské, aniž by o tom s námi někdo mluvil,“ řekla jedna matka. „Neumí hebrejsky, mají ve škole potíže a celkově to snižuje úroveň školy,“ dodala.

„Kdokoliv, kdo nechápe, proč nás to rozčiluje, by se měl podívat, jak to vypadá na jiných školách v této oblasti,“ pokračuje matka. „Začalo to s několika studenty a najednou rodiče vidí, že ve třídách je tucet nově příchozích. Je to zkrátka pro školu špatné.“

Ačkoliv jiní rodiče obviňují skupinu z čistého rasismu, jejich členové se nemíní nechat umlčet. Plánují kolovat petici požadující, aby úřady dívky ze školy vzaly.

Ministr školství řekl, že to není v plánu a připomněl, že dívky podle bydliště k této škole patří a jako izraelské občanky mají právo na veřejné vzdělání bez překážek.

„Ty studentky jsou arabského původu, žijí v oblasti, která spádově patří ke škole Hagalil. Mají právo ji navštěvovat tak, jako ostatní děti v této oblasti. Stížnosti rodičů jsou neopodstatněné,“ praví se v odpovědi ministerstva školství.

Článek Jewish parents want Arabs out of TA school vyšel na serveru israel.jpost.com 9. prosince. Překlad editor.

Článek byl publikován 11.12.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.