Faux pas po americku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/03/290-faux-pas-po-americku.htm

Vladimír Stwora

Pod francouzským faux pas si většinou představíme trapnost, které se někdo nevědomky dopustí. To, co se stalo americké CDC (Centers for Disease Control and Prevention: www.cdc.gov), by většina Evropanů a normálně myslících za žádnou trapnost nepovažovala a prostě by nad tím mávla rukou. Pro puritánské Američany je to ale trapas.

CDC je státní organizace, jejichž provoz je hrazen z peněz daňových poplatníků a grantů soukromníků. Jejím účelem je informovat občany o otázkách veřejného zdraví. Je to jedna ze stovek podobných agentur, o jejichž potřebnosti by se zřejmě dalo diskutovat. Ale budiž.

Ostrá kritika, které pracovníci CDC museli vzdorovat, spočívala v tom, že jejich webové stránky obsahovaly [www]link (odkaz) na stránku CPS (Coalition for Positive Sexuality: www.positive.org. To je stránka, která docela vkusnou a rozumnou formou informuje mladé o otázkách sexu. Mladí se tam dozvědí, jak správně používat kondomy, jak zabránit těhotenství, také něco o homosexuálech, o pohlavních nemocích apod. Tyhle věci by měli mladí lidé znát. Předpokládám, že odborníci zabývající se mládeží, podobné stránky vítají, neboť je lépe být poučen a přistupovat k sexu odpovědně, než nevědět nic a chybně tápat.

Nevíte, v čem je problém? No přeci v tom, že www.positive.org nedští oheň a síru na vše, co se sexu týče. Není to stránka záporně laděná, nenabádá k celibátu. Hovoří o těchto věcech otevřeně. Umíte-li anglicky, schválně si na odkaz klikněte a přesvědčete se sami.

Noviny Washington Post 7. března uveřejnily článek s titulkem CDC links to 'pro-sex' teen site. Dočteme se v něm, že CDC obsahovala odkaz na stránky, které se pokoušejí zvrátit federální politiku sexuální abstinence.

Mluvčí ministerstva zemědělství se dala slyšet, že odstraní odkaz na CPC z jedné ze svých stránek a že projdou také ostatní odkazy, aby náhodou nevedly někam, kam vést nesmějí.

Na odkaz upozornila skupina samozvaných cenzorů v Pensylvánii, která si říká Physicians Consortium. Ti v dopise tajemníkům Health and Human Services (HHS) Tommy Thompsonovi a paní Venemanové napsali: "Tyto stránky, na které odkazují CDC a USDA, obsahují explicitní zprávy laděné jinak, než úředně vydávané rady mladým lidem." Dopis dále požaduje, aby odkazy na stránky, které explicitním jazykem přispívají k sexualizaci mladých, byly okamžitě zrušeny.

"Bereme to velmi vážně," potvrdil tajemníkův asistent Bill Pierce. "Právě v této chvíli spolupracujeme s CDC a procházíme všechny odkazy na nich, abychom si ověřili, že jsou pro mladé vhodné.

Gynekolog dr. Wallis sdělil novinám, že byl šokován, když mu řekli o těchto odkazech ze stránek federálních agentur. "Utrácíme federální dolary a podporu federálních agentur ... k odkazům na stránky, které hraničí s pornografií," řekl dr. Wallis a pokračoval: "Pokud na takové stránky vede odkaz přímo z vládních stránek, mohlo by se to považovat za nevyřčený souhlas."

Mluvčí CPS Davis Schlossman sdělil: "Je naší filozofií nabídnout mladým potřebné informace spolu se sdělením, aby k sobě i svým blízkým přistupovali s respektem. Domníváme se, že [mladí] jsou schopni rozumého rozhodnutí, co se sexu týče.

CPS samozřejmě nedostává žádné finance ze státních zdrojů a vše, co dělají, si musí hradit sami - ber kde ber.

Říkáte si, o co jde? Proč tolik řečí z takové hlouposti a komu to stálo za to? Inu stálo. Lidskou přirozenost nutno ohýbat, přes koleno lámat a pokud to nejde jinak (za sex se zatím v Americe nepopravuje), alespoň omezit informace, které nezkušení mladí potřebují. Nahradit je demagogií a strašením. Abstinence - to je základ spokojeného života.

Ale to je prostě typická Amerika. Jsem rád, že jsem se tam nenarodil.

Článek byl publikován 25.3.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.