Senát schválil smlouvy, o které většina Čechů nestojí

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2008/11/2889-senat-schvalil-smlouvy-o-ktere-vetsina-cechu-nestoji.htm

Iniciativa Ne základnám s politováním konstatuje, že Senát Parlamentu České republiky dnes odpoledne schválil obě smlouvy nutné k vybudování radarové základny USA na českém území.

„Jsme přesvědčeni, že senátoři, kteří hlasovali pro tyto smlouvy, sdělili občanům České republiky jedinou věc: protestujte si, jak chcete, stejně bude po našem. Je toto demokracie?,“ ptá se mluvčí Iniciativy Ne základnám Jana Glivická.

Celá rozprava se ze strany zastánců smluv nesla v duchu naprosté ignorace faktů. Za prvé, že většina občanů je více jak dva a půl roku proti umístění americké základny, za druhé, že neexistují bezpečnostní důvody pro tento krok a stále více ho zpochybňují i evropští spojenci, a za třetí, že se schválením tak nechtěných smluv prohloubí již existující nedůvěra v zastupitelskou demokracii,“ řekl Jan Májíček, mluvčí Iniciativy Ne základnám.

Iniciativa Ne základnám bude i nadále pokračovat ve své činnosti, protože ještě není o ničem rozhodnuto. Pokud smlouvy neschválí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR a nepodepíše je prezident, nevstupují v platnost. Zároveň se souhlasem Senátu otvírá možnost k tomu, aby skupina senátorů podala návrh na posouzení souladu obou smluv s Ústavou ČR. „Jsme přesvědčeni, že Ústavní soud by musel vydat stanovisko, že smlouvy v souladu s ústavou nejsou,“ dodává Májíček.

Iniciativa Ne základnám bude i nadále zprostředkovávat informace o procesu schvalování, o vývoji názorů na projekt a o protestech, které bude pořádat.

Článek byl publikován 28.11.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.