Anti-sionismus je ve skutečnosti skrytý antisemitismus, říká belgický premiér

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/11/2858-anti-sionismus-je-ve-skutecnosti-skryty-antisemitismus-rika-belgicky-premier.htm

Yossi Lempkowicz

Belgický premiér Yves Leterme řekl: „Musíme být bdělí, neboť nový antisemitismus občas příliš snadno trivializuje a nový anti-sionismus je ve skutečnosti skrytý antisemitismus, který v realitě neakceptuje existenci státu Izrael ani po 60 letech od jeho založení.

Leterme hovořil na večeři organizované včera v Bruselu Evropským židovským kongresem u příležitosti 75. výročí Krystalové noci, židovského pogromu z roku 1938, a za toleranci v Evropě. Rekl, že naneštěstí nedostatek tolerance je stále se vracející fenomén.

„A proto musíme lekci o Krystalové noci opakovat znovu a znovu. Pokud bychom to nedělali, dláždili bychom cestu pro armádu nesnášenlivosti.“

„Prosazovat toleranci je hlavním cílem vzdělání, zvláště na kontinentu, který je více a více multikulturní a mnohonáboženský.“

Premiér připomněl svou reakci na prohlášení Mahmouda Ahmadinedžáda před RB OSN v září. „Je povinností politických vůdců systematicky odmítat prohlášení, která jsou odporná a nenávistná. Antisemitský pohled vyjádřený íránským prezidentem je absolutně nepřijatelný a já ho ostře odmítám,“ řekl.

„Evropa se nemůže otočit k Izraeli zády,“ řekl.

„Izrael je spojen s historií Evropy z mnoha důvodů. Nemůžeme hovořit o založení židovského státu, aniž bychom nezmínili holocaust. Sen o novém Eretz Yisraeli byl zrozen v Evropě v srdci a v názorech Theodora Herzla a jeho následovníků. Mnoho století v mnoha tisících židovských domácností končí svátek Pesach, židovské Velikonoce, přáním „Nového roku v Jeruzaléme.“

V pondělí varoval prezident Evropského židovského kongresu, Moše Kantor, že situace Židů v Evropě je horší, než byla před 60 léty.

„Dnes se cítíme hůř, než jsme se cítili po druhé světové válce,“ řekl Kantor na tiskové konferenci s bývalým polským prezidentem Alexandrem Kwasnieskim, který předsedal nedávno založenému evropskému Koncilu tolerance a smíření.

„To, co si politikové a vlády v Evropě dnes dovolují, je něco, co jsme si před 10, 20 léty nedokázali představit,“ řekl Kantor.

„Dnes je v Evropě více neonacistů než Židů,“ zdůraznil.

„Svět je opět v nebezpečí. Světová finanční krize je úrodnou půdou pro antisemitismus a netoleranci.“

Evropský židovský kongres má sídlo v Paříži a je to deštník, pod kterým je 40 zvolených vůdců mezinárodní židovské komunity v Evropě.

Článek Belgian PM: ‘We must be awakeful for a new anti-Zionism that is a hidden anti-Semitism' vyšel na serveru ejpress.org 11. listopadu. Překlad editor.

Článek byl publikován 12.11.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.