Kanadští vojáci zavraždili v Afghánistánu tři muže

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/03/285-kanadsti-vojaci-zavrazdili-v-afghanistanu-tri-muze.htm

Vladimír Stwora

V novinách o tom ovšem referovali jinak. Šlo prý o regulární přestřelku (v neregulární válce). Kanadští vojáci spolu s americkými se podíleli na bojích v horách jižního Afghánistánu. Zatímco uzavírali jeden jeskynní východ, z druhého se vynořili partyzáni a začali střílet. Kanaďané palbu opětovali a při tom zabili nejméně tři partyzány. Noviny o těchto mrtvých referují jako o "příslušnících Al-Kajdy".

Ano, bylo to v sebeobraně. Přesto jsem si dovolil použít do titulku slovo zavraždili a ne zabili. Proč? Protože kanadští vojáci tam neměli co dělat. Neexistuje žádné morální zdůvodnění jejich akce. Afghánci, ani jiné muslimské národy, nikdy proti Kanadě nic neměli a nikdy této zemi neublížili.

To, že se dnes kanadská armáda podílí na agresi vůči svrchovanému státu, že v tomto státě operuje, aniž by Kanada vyhlásila někomu válku, že vraždí po boku Američanů, je ostudné. Je to projev zbabělosti a podlézavosti kanadské vlády a vlastního morálního úpadku. A také vypočítavosti. Domnívají se totiž (naivně), že by Amerika pomohla, kdyby se Kanada dostala do vojenského konfliktu.

Můžete argumentovat, že existují smlouvy. Že Kanada je členem NATO stejně jako Amerika, a že NATO po útoku na WTC využila pátý paragraf stanov, který implikuje, že je-li jeden stát napaden, mohou (a mají) mu ostatní státy přijít na pomoc. Ano, to je pravda. V regulární vyhlášené válce proti jinému státu. Tak byly původně stanovy myšleny. Zcela jistě se tím nemínila společná okupace a kovbojské lynčování někoho, koho jeden člen NATO prohlásil (bez důkazů) za psance.

A co se těch partyzánů týče, ti nedělají nic jiného, než že brání svou zem proti agresorům. Tak, jak by to měl dělat každý občan, je-li jeho země napadena. Zjednodušené zařazení těch mrtvých k příslušníkům Al-Kajdy je ubohý pokus o omluvu svého chování. I kdyby opravdu šlo o příslušníky Al-Kajdy (o čemž silně pochybuji), stále platí, že Al-Kajda nikdy proti Kanadě nezaútočila, tak jako nezaútočila proti žádné jiné zemi, snad kromě Ameriky. A kdoví, zda i při tom nebyla zmanipulována, či navedena někým mocnějším.

Pokus Ameriky klasifikovat události ze září minulého roku jako "útok na západní demokracii a demokratické hodnoty" je falešný. Je to snaha zavléci do konfliktu, způsobeného vlastní arogancí, další země a rozprostřít a rozmělnit tak podíl své vlastní viny. Nelze dosti dobře zaujmout odsuzovací stanovisko, když jsem sám namočen.

O morálním standardu Američanů nemám nejmenší iluze. Ti mě už nemohou ničím překvapit. Ale z vojenských akcí Kanaďanů (i dalších zemí podílejících se na agresi) se necítím dvakrát dobře.

Článek byl publikován 18.3.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.