Číňané v Guantanamo nebudou obviněni, ale ani propuštěni

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/11/2840-cinane-v-guantanamo-nebudou-obvineni-ale-ani-propusteni.htm

Duncan Campbell

Sedmnáct vězňů čínské národnosti držených už sedm let ve věznici v zálivu Gantanamo se v pondělí dozví, že pravděpodobně stráví zbytek svého života ve vězení, ačkoliv nejsou obviněni a soudce jim řekl, že by měli být osvobozeni.

Žádná země je nechce přijmout a americké ministerstvo spravedlnosti jim právě zablokovalo vstup na americké území, kde jim byl křesťanskými organizacemi nabídnut domov a azyl.

Jejich právní zástupce Sabin Willett odlétá tento týden do tábora v zálivu Guantanamo, aby jim zprávu oznámil. Jde o etnickou skupinu Uighur, která usiluje o odtržení od Číny a o autonomii. Willett napsal na ministerstvo spravedlnosti ostře laděný dopis, ve kterém si ztěžuje na to, jak bylo s jeho klienty zacházeno.

„Po létech odkladu, nečinnosti a neférového jednání jste hráli no contest (někdy se také říká nolo contendere, také zde - právní termín, kdy obviněný u soudu nepřizná vinu, ale přijme trest navržený soudcem, pozn. Editora) – nejsou to nepřátelští bojovníci. Nikdy jste je neobvinili z nějakých zločinů,“ napsal Willett.

Federální soudce minulý měsíc rozhodl, že tito lidé by měli být propuštěni. „Jsou na prahu svobody. Letadlo na ně čekalo. Luteránská utečenecká organizace a rodiny etnických Uighur v USA byly připraveny je přijmout,“ uvedl Willett. Ale ministerstvo spravedlnosti se proti rozhodnutí soudce odvolalo a Willett upozorňuje, že by to potenciálně mohlo znamenat, že tito lidé zůstanou v nekonečném vězení.

Včera Willett řekl, že jeho klienti jsou nešťastní z posledního vývoje. Jsou to muslimové chyceni v roce 2001 v Afghánistánu pákistánskými jednotkami a předáni Američanům. Bylo osloveno přes sto zemí s dotazem, zda by je přijalo jako uprchlíky, ale všechny odmítly. Willett z toho obviňuje americkou vládu, která je nesprávně označuje za teroristy.

Podle ministerstva spravedlnosti jsou tito lidé „napojeni na organizace, které ministerstvo zahraničí vede na seznamu teroristických organizací a nikoho nezajímá, že tyto organizace nás neohrožují, protože zákon takový důkaz nevyžaduje.“

Willett je rovněž pohoršen, že ministerstvo spravedlností nedovolí vězňům, aby se s ním setkali, pokud nebudou připoutáni řetězy k podlaze. Požaduje, aby toto omezení bylo zrušeno. „Trvám na tom, aby jim byl ponechán kousek lidské důstojnosti,“ řekl a dodal: „Američané podle vlastních pravidel nebo Ženevských konvencí nemají jednat s válečnými zajatci tímto způsobem. Pokud ještě vůbec někdo [v této zemi] čte vlastní pravidla nebo Ženevské konvence.“

Článek No charges but US may never release Guantánamo Chinese vyšel na britském Guardian 1. listopadu. Překlad editor.

Článek byl publikován 3.11.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.